Απο κρατικές εταιρείες τα δύο τρίτα των στάσεων πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών
Σε κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας αναλογεί το 66,5% των αθετήσεων ή των στάσεων πληρωμών δανείων και άλλων υποχρεώσεων μέχρι στιγμής φέτος, γράφει σήμερα η επίσημη εφημερίδα China Securities Journal, επικαλούμενη κυβερνητικά στοιχεία.
Αν και μόλις έξι κρατικές επιχειρήσεις κήρυξαν στάση πληρωμών των δανείων τους φέτος, το ποσό των οφειλών τους συνολικά υπερβαίνει τα 16,5 δισεκατομμύρια γιούαν (2,47 δισεκ. δολάρια), επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Επιτροπή Επίβλεψης και Διαχείρισης Κρατικών Πόρων (State-Owned Asset Supervision and Administration Commission, SASAC) θα εντείνει τους ελέγχους των οφειλών των εταιρειών το επόμενο τρίμηνο σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης νέων στάσεων πληρωμών, πρόσθεσε η εφημερίδα, επικαλούμενη ένα στέλεχος της Επιτροπής.
Οι κινεζικές αρχές ενδέχεται να επιτρέψουν σε βιομηχανίες να μετατρέπουν τα χρέη τους σε πακέτα μετοχών από τον επόμενο μήνα κι η κινεζική κυβέρνηση βάζει αυτό το διάστημα τις τελευταίες πινελιές το σχέδιό της γι' αυτό, σύμφωνα με την China Securities Journal.
Το χρέος αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κίνα: το σύνολο των οφειλών ανήλθε στο 250% του ΑΕΠ πέρυσι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι το υψηλό χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων – υπολογίζεται πως ισοδυναμεί με το 125% του ΑΕΠ – μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Η Κίνα εξαρτάται όλο και περισσότερο από συχνά υπερδιογκωμένες και αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη καθώς οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται με ταχύτητα, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σχέδιο για τη μετατροπή οφειλών σε μετοχές δεν θα χρησιμοποιηθεί για να παραμείνουν ανοιχτές οι λεγόμενες εταιρείες-«ζόμπι», επιχειρήσεις που δεν θα επιβίωναν χωρίς τη στήριξη των τραπεζών και της κυβέρνησης.