Σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe.
Η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε συνολικά κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο του 2012 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης, μετά από τη μείωση κατά 2,4% που είχε σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα στοιχεία συναλλαγών με κάρτες Visa και έτσι αποτελεί ένα δείκτη της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης με όλους τους τρόπους πληρωμών. Δεδομένου ότι 1 ευρώ στα 7 ευρώ δαπάνης στην Ευρώπη πραγματοποιείται με κάρτες Visa, το Βαρόμετρο αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες καταναλωτικής δαπάνης.
Παρά τη γενικότερη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, τα στοιχεία του Βαρόμετρου δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο, 16 χώρες σημείωσαν αύξηση της δαπάνης σε ετήσια βάση, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο οι χώρες αυτές ήταν 12. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, όπου η δαπάνη αυξήθηκε 0,8% κατά το τρίτο τρίμηνο, μετά από αύξηση 0,4% που είχε σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο.
Αντίθετα, σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ΕΕ η καταναλωτική δαπάνη κινήθηκε αρνητικά, όπως στην Ισπανία (-5,3%), την Ιταλία (-4,6%) και τη Μεγάλη Βρετανία (-3,3%). Στη Γαλλία η μείωση ήταν μικρότερη, αγγίζοντας το 0,6% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Στην Ανατολική Ευρώπη, η καταναλωτική δαπάνη συνέχισε να κινείται ανοδικά το τρίτο τρίμηνο του 2012. Στη Σλοβενία και τη Λιθουανία σημειώθηκαν διψήφια ποσοστά αύξησης, ενώ σημαντική ήταν η αύξηση της δαπάνης και στη Λετονία, τη Βουλγαρία και την Εσθονία.
Η συνολική μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών, όπως αποτυπώνεται στο Βαρόμετρο τα τελευταία χρόνια, συμβαδίζει με την αντίστοιχη τάση μείωσης του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ που καταγράφεται από την Eurostat. Τα αρχικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2012 δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώνεται κατά 0,4% ετησίως.