Πιέσεις στο Λονδίνο να αναλάβει δράση το συντομότερο για να διευθετηθεί η κατάσταση ασκούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης
Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης αποτίμησαν σήμερα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του κινδύνου να μετατραπεί σε «μικρή Βρετανία».
Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερίσα Μέι κατέστησε σαφές πως θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».
«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα "light Brexit", ότι η Σκωτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει "Μικρή Βρετανία"», υποστήριξε ο Σέλινγκ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες του Brexit βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. «Είναι το πρώτο μας συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».
Ο Μοσκοβισί παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 - 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωζώνη 0,2 - 0,5% του ΑΕΠ.
«Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.
Εξάλλου, σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, οι 19 είχαν μια σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο αυριανό Ecofin αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».