"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για τη χορήγηση εγγυήσεων και ρευστότητας σε φερέγγυες ιταλικές τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε ένα πρόγραμμα που κατήρτισε η κυβέρνηση της Ιταλίας προληπτικά, για τη χορήγηση εγγυήσεων και ρευστότητας σε φερέγγυες τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η Ιταλία είχε ζητήσει την προληπτική ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού, παρότι η Επιτροπή θεωρεί πως «δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάγκη» να χορηγηθεί ρευστότητα στις ιταλικές τράπεζες. Το μέτρο θα ισχύσει ως τα τέλη του 2016.
Παρόμοια προγράμματα χορήγησης εγγυήσεων έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι το ιταλικό πρόγραμμα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις.
Η Ρώμη έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο οι ιταλικές τράπεζες, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των οποίων ανέρχεται σε 360 δισεκατομμύρια ευρώ —ισούται δηλαδή με το ένα τρίτο του συνόλου των «κόκκινων» δανείων στην ευρωζώνη— να βρεθούν αντιμέτωπες με επιθέσεις από κερδοσκοπικά κεφάλαια που στοιχηματίζουν στη συνέχιση της αναστάτωσης των αγορών, η οποία κλιμακώθηκε μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την 23η Ιουνίου, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει δίκιο στην Ιταλία, με την απόφαση της Κομισιόν για προληπτικό πρόγραμμα ρευστότητας υπέρ της στήριξης των τραπεζών», μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.
Πρόκειται φυσικά για ευθεία αναφορά στην πρόσφατη αντιπαράθεση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, για το αν μπορούν να υπάρξουν έκτακτου είδους παρεμβάσεις προς στήριξη του τραπεζικού τομέα.
Παράλληλα, ο ιταλικός τύπος αναφέρεται και στην νέα συνεργασία ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι, με διακηρυγμένο στόχο να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και στο μέλλον της Ένωσης. Πηγές της γαλλικής Προεδρίας, χαρακτηρίζουν το νέο αυτό διευρυμένο διευθυντήριο, «πολύ ομοιογενές», από την στιγμή που «δεν υπήρξαν διαφορετικές αποχρώσεις στον τρόπο και στο ύφος προσέγγισης των κύριων προβλημάτων».
Όσο για την διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ρώμη και το Βερολίνο για το bail in, πολλοί παρατηρητές αναμένουν να διαπιστώσουν αν, μετά την σχετική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λήξει και κάθε είδος φραστικής διαμάχης.