«Σημαντική αβεβαιότητα» πλανάται πάνω από τις οικονομικές προοπτικές και η παγκόσμια οικονομία παραμένει «ευάλωτη», προειδοποιεί η επικεφαλής της Fed
Μια απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να έχει «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», εκτίμησε σήμερα η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου.
Η Τζάνετ Γέλεν επεσήμανε ακόμη ότι μια επίσης «σημαντική αβεβαιότητα» πλανάται πάνω από τις οικονομικές προοπτικές και η παγκόσμια οικονομία παραμένει «ευάλωτη».
Η επικεφαλής της Fed τάχθηκε υπέρ μιας «συνετής προσέγγισης» προτού προχωρήσει στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. «Το να υιοθετήσουμε μια συνετή προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε μια νομισματική υποστήριξη με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αξιολογήσουμε εάν αυτή η ανάπτυξη θα επιτευχθεί σε μέτριο ρυθμό», τόνισε η Γέλεν σε μια σύντομη τοποθέτηση πριν από την κατάθεσή της, κάθε δύο χρόνια, κατά την οποία θα υποβληθεί σε ερωτήσεις από τα στελέχη της επιτροπής τραπεζών της αμερικανικής Γερουσίας.
Την περασμένη εβδομάδα η Νομισματική Επιτροπή της Fed (FOMC) αποφάσισε εκ νέου να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μπροστά στην «ασυνήθιστη εξέλιξη» της απασχόλησης και μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Brexit που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Γέλεν προειδοποίησε για μια «επιβράδυνση της ανάπτυξης της αγοράς εργασίας» μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στην απασχόληση τον Μάιο. Υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα «προβληματισμένη» καθώς η ανεργία πλήττει κυρίως τις μειονότητες, ιδίως τους Αφροαμερικανούς και τους Ισπανόφωνους.
«Παρατηρούμε από κοντά την αγορά εργασίας για να δούμε εάν η πρόσφατη επιβράδυνση είναι προσωρινή, όπως εμείς πιστεύουμε» τόνισε η Τζάνετ Γέλεν, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η ισχνή πρόοδος της παραγωγικότητας - αντιθέτως, η επικεφαλής της Fed δήλωσε είναι ότι «αισιόδοξη» σχετικά με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την εξέλιξη του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ «για τα επόμενα χρόνια».
H ίδια εκτίμησε ότι αν και οι φόβοι σχετικά με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας διαλύθηκαν, το Πεκίνο «συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με στόχο την εξισορρόπηση της οικονομίας του».
Η Τζάνετ Γέλεν διατύπωσε επιπλέον την ανησυχία της για τις απότομες αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα που θα μπορούσε να προκαλέσει το δημοψήφισμα στη Βρετανία σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπου η οικονομία παραμένει «σε κατάσταση λήθαργου», ο πληθωρισμός χαμηλός και οι νομισματικές πολιτικές «πολύ ευνοϊκές».