Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αποκτά ορμή αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή και η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει συγκρατημένη, και επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
"Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και οι κίνδυνοι υποχώρησης είναι ακόμη σημαντικοί λόγω της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας που παραμένει ευάλωτη και των γεωπολιτικών εξελίξεων", δήλωσε ο Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της προοπτικής για τη σταθερότητα των τιμών", είπε. "Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μέσα στα όρια της εντολής μας, αν χρειαστεί, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας. Ιδιαίτερα, η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα έπειτα από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την ΕΕ".
Αναφορικά με την Ελλάδα, εκτίμησε ότι η κατάσταση στη χώρα μας θα συνεχίσει να σταθεροποιείται. Καθοριστικής σημασίας θα είναι -όπως υποστήριξε- η νέα νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.
Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, είπε, επισημαίνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ακόμα πως η ΕΚΤ θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της πολύ σύντομα,
Πηγές ενημερωμένες για το θέμα αυτό είπαν νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φθηνή χρηματοδότηση έπειτα από έναν χρόνο και πλέον. Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν, σχολιάζει το Reuters, ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.
Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων.