“Nα ευεργετηθεί η Κύπρος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό”

Ανοιχτό θεωρεί το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι και παραμένει πως όταν και εφόσον συσταθεί αυτός ο Μηχανισμός, πρέπει να ευεργετηθεί και η Κύπρος, η οποία άλλωστε έπεσε η ίδια θύμα της απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο αντιπαράθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας, ο κ. Στεφάνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συζητήσεις που γίνονται να αγγίζουν και την Κύπρο.

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, μέσω της οποίας θα καθορισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τραπεζικού ξεχωριστά διενεργεί η αμερικανική εταιρεία Pimco.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), επικαλούμενο έγκυρες πηγές, μετέδωσε ότι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία επιβλέπει τον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco για τις κυπριακές τράπεζες, είχαν χθες τηλεδιάσκεψη για τη μεθοδολογία που ακολούθησε η αμερικανική εταιρεία για να καταλήξει στο προκαταρκτικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής.