Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέα μέτρα για να σταματήσει τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που έχουν στόχο τη φοροαποφυγή, μέσω της μεταφοράς έδρας
Όταν την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέα μέτρα για να σταματήσει τις συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων, που έχουν στόχο τη φοροαποφυγή μέσω της μεταφοράς της έδρας της νέας επιχείρησης σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία («inversions»), όλοι σκέφτηκαν ότι αυτό θα εππηρεάσει τη μεγαλύτερη συμφωνία συγχώνευσης που είναι έτοιμη να υπογραφεί. Αν και οι κανόνες αυτοί δεν αναφέρονταν ονομαστικά στην Pfizer και την Allergan, μία από τις διατάξεις τους στόχευσαν σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της συγχώνευσης των δύο αυτών εταιρειών.
Τελικά σήμερα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η Allergan, η οποία κατασκευάζει τα Botox και έχει έδρα της την Ιρλανδία, ανακοίνωσαν επισήμως ότι ακυρώνουν τη συμφωνία συγχώνευσής τους ύψους 160 δισ. δολαρίων. Με αυτή τη συγχώνευση, η Pfizer θα μείωνε τη φορολογία της περισσότερο από 1 δις δολάρια ετησίως με τη μεταφορά της έδρας της στην Ιρλανδία.
Όπως σημειώνει το Ρόιτερς, η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλη νίκη της πρωτοβουλίας του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να σταματήσει τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που γίνονται με σκοπό τη φοροαποφυγή.
Η Pfizer ανησυχούσε ότι αν έκανε οποιεσδήποτε αλλαγές για να σώσει τη συμφωνία μεταφοράς της έδρας της, θα προκαλούσε πιθανότατα τη θέσπιση νέων κανόνων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, και για τον λόγο αυτό έκλινε νωρίτερα χθες στο να τερματίσει τη συμφωνία, δήλωσε στο Ρόιτερς μία πηγή.
Η Pfizer θα πρέπει να πληρώσει στην Allegran έως 400 εκατ. δολάρια για τις δαπάνες της μετά τον τερματισμό της συμφωνίας, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία συγχώνευσης του περασμένου Νοεμβρίου. Η μετοχή της Pfizer έκλεισε χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με άνοδο 2%, εν μέσω ελπίδων ότι η εταιρεία θα απομακρυνόταν από τη συμφωνία ή θα την επαναδιαπραγματευόταν προς όφελος της. Η μετοχή της Allegran έκλεισε με πτώση 14,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.
Μία δεύτερη αλλαγή των κανόνων, στην οποία προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκει τον περιορισμό της πρακτικής μεταφοράς κερδών από αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό, μέσω του δανεισμού τους από μητρικές εταιρείες (γνωστή ως earnings stripping). Οι νέοι κανόνες θα περιορίσουν την έκπτωση των δαπανών για τόκους από θυγατρικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, μόνο εφόσον με αυτόν χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Η Pfizer είχε ανακοινώσει ότι ο φορολογικός συντελεστής της θα μειώνονται στο 17 ή 18% περίπου μετά τη συμφωνία, από περίπου 25% και αυτό θα αντιστοιχούσε σε εξοικονόμηση άνω του 1 δις. δολαρίων ετησίως.