ΗΠΑ: Νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από τη Fed

Τη στήριξη της οικονομίας μέσω ενός νέου προγράμματος αγοράς αμερικανικών ομολόγων ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, που αντικαθιστά το υφιστάμενο Operation Twist, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, η Fed θα αγοράζει σε μηνιαία βάση μακροπρόθεσμα αμερικανικά χρεόγραφα ύψους 45 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση. Το Operation Twist, αντίθετα, προέβλεπε την ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων τίτλων αξίας 45 δισ. δολαρίων με μακροπρόθεσμους τίτλους ίσης αξίας.

Η Fed δεσμεύτηκε ακόμα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον για όσο διάστημα η ανεργία παραμένει άνω του 6,5% και αν ο πληθωρισμός μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δεν ξεπεράσει το 2,5%. Είναι η πρώτη φορά που η Fed εξαρτά το επιτόκιό της από την ανεργία και τον πληθωρισμό.

Οι προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το 2013 τοποθετούν την ανεργία στο 7,4-7,7% και την ανάπτυξη σε 2,3-3%, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου (2,5-3%).

Η Γουολ Στριτ υποδέχθηκε θετικά τις ανακοινώσεις της Fed, καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες της έφτασαν σε υψηλό ημέρας, με τον Dow Jones να κινείται πλέον στο +0,49% και τον S&P 500 στο 0,68%.