Κάμερον: Εφικτή η συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Εφικτή θεωρεί μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κάνοντας λόγο για ισχυρή συμμαχία με τη Γερμανία και την Ολλανδία.

"Πιστεύω ότι είναι εφικτή μια συμφωνία. Νομίζω ότι το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η συμμαχία μεταξύ Βρετανίας Ολλανδίας και Γερμανίας ήταν ισχυρή και σταθερή", σχολίασε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε δημοσιογράφους.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τον επταετή προϋπολογισμό έφτασαν σε αδιέξοδο τον περασμένο μήνα, με αφορμή τις περικοπές δαπανών τις οποίες ζητούν ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Βρετανία, που θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να αντικατοπτρίζονται και στον προϋπολογισμό των "27".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να προτιμηθεί η "νορβηγική λύση", δηλαδή να περιοριστούν οι δεσμοί της Βρετανίας με την ΕΕ μόνο σε επίπεδο πρόσβασης στην ενιαία αγορά. "Δε θέλω η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ. Νομίζω ότι επωφελούμαστε σημαντικά από την ενιαία αγορά και πρέπει να καταλάβουμε τι θα σήμαινε να την εγκαταλείψουμε", τόνισε, και εξήγησε: "Θα μπορούσαμε να είμαστε σαν τη Νορβηγία και να έχουμε πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά τότε δεν θα δικαιούμαστε να εκφράζουμε γνώμη για τους κανόνες αυτής της αγοράς".