‘Ασμουσεν: Λάθος η συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους

Απορρίπτει τις συζητήσεις για νέο κούρεμα ελληνικού χρέους το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, χαρακτηρίζοντάς τις “λανθασμένες” και επισημαίνοντας ότι για την πορεία του ελληνικού χρέους θα είναι αποφασιστικής σημασίας η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, ενώ τονίζει ακόμα ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα επιφέρει σημαντική μείωση του χρέους.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ που κάνουν λόγο για ισχνή ανάπτυξη στη Γερμανία το 2013, υποστηρίζει ότι η αιτία είναι η εξασθένηση της ζήτησης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς η οικονομική κρίση αρχίζει να αγγίζει και τη γερμανική οικονομία.

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στην Ιταλία, χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση Μόντι και προειδοποιεί τον διάδοχό του ότι “όποιος κυβερνήσει την Ιταλία θα πρέπει να ακολουθήσει μετά τις εκλογές αυτή την πορεία με την ίδια σοβαρότητα”.

Όσο για το αν το ευρώ κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω της Γαλλίας, η απάντησή του είναι κατηγορηματικά αρνητική. “Αποκλείεται. Έχουμε όλοι μεγάλο συμφέρον για μια οικονομικά ισχυρή και υγιή Γαλλία. Διαφορετικά, η νομισματική και οικονομική ένωση δεν λειτουργεί. Αυτό το γνωρίζουν και οι Γάλλοι- είμαι λοιπόν βέβαιος ότι θα προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”, υπογραμμίζει.