Καμπανάκι από Λαγκάρντ για τις ΗΠΑ

Την ανησυχία της για την οικονομία των ΗΠΑ, που είναι αντιμέτωπες με τεράστια κρίση χρέους, εξέφρασε για μια ακόμα φορά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της στο CNN τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι πιο ευάλωτες στα δικά τους οικονομικά προβλήματα απ' ό,τι σε οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στην Ευρωζώνη ή την Κίνα.

Η αμερικανική οικονομία “είναι λιγότερη ευάλωτη σε όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Ευρώπη”, σημείωσε η Λαγκάρντ και συνέχισε λέγοντας:“Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από μια κρίση στην Ευρώπη. Όμως αυτές θα είναι σχετικά μικρές”.

“Είναι πιο εκτεθειμένη στα δικά της προβλήματα και στις δικές της δυσκολίες γιατί είναι ένας τόσο μεγάλος παίκτης”, υποστήριξε η Γαλλίδα πρώην υπουργός.

Ειδικότερα για το λεγόμενο δημοσιονομικό βάραθρο, το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα, είπε: “Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουν είναι να έχουν μια ισορροπημένη προσέγγιση που θα προβλέπει τόσο την αύξηση των εσόδων, κάτι που σημαίνει είτε αύξηση φόρων είτε δημιουργία νέων πόρων εσόδων, όσο και τη μείωση των δαπανών”.

Ωστόσο δήλωσε αισιόδοξη πως οι Αμερικανοί πολιτικοί θα καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν το τέλος του έτους, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2013.