Καθόλου βέβαια δεν είναι η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, όπως υποστηρίζει με άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο τηρεί κριτική στάση απέναντι στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι “ενδεχόμενη αποτυχία θα ήταν μοιραία”.
Στο άρθρο της η εφημερίδα χαρακτηρίζει “αμφιλεγόμενο” το κέρδος αυτού του προγράμματος, σημειώνοντας: “Η χρηματοδότηση της Ελλάδας γίνεται συγκαλυμμένα με χρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Το κατά πόσον μπορεί το πρόγραμμα επαναγοράς να πετύχει παραμένει ακόμα και την τελευταία μέρα της διαδικασίας αβέβαιο. Αρκετοί επενδυτές πιθανόν να μη θέλουν τα προσφερόμενα χρήματα. Ωστόσο, αν το σχέδιο αποτύχει, η Ελλάδα θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να μείνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς πρόγραμμα διάσωσης και να ξεκινήσουν οι διαφωνίες σχετικά με τη βοήθεια προς τη χώρα ξανά από την αρχή.
Το άρθρο φιλοξενεί και την εκτίμηση του Ούλριχ Κάτερ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Dekabank. “Με βάση τη λογική της αγοράς υπάρχουν μία σειρά από λόγους για τους οποίους ενδέχεται να μην πετύχει η επαναγορά ομολόγων”, επισημαίνει ο Κάτερ, εξηγώντας: “Ναι μεν μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας υπάρχουν πολλά κερδοσκοπικά hedge funds, τα οποία αγόρασαν τα ομόλογα σε αισθητά χαμηλότερες τιμές και θα μπορούσαν μέσω της επαναγοράς να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Όμως τώρα υπάρχει το κίνητρο να στοιχηματίσουν σε ακόμη υψηλότερα κέρδη. Οι επενδυτές θα μπορούσαν λοιπόν να ποντάρουν ότι οι τιμές θα ανέλθουν αργότερα στο 50%-60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων”.