Τα Starbucks θέλουν να μάθουν του Ιταλούς να πίνουν καφέ!

Τα Starbucks είναι πλέον παντού, σε κάθε γωνία, τόσο στην Αμερική, όσο και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές πρωτεύουσες. Εκτός από την Ιταλία. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. 

Ο Χάουαρντ Σουλτζ εμπνεύστηκε την αλυσίδα καφέ Starbucks απολαμβάνοντας τον εσπρέσο του στο Μιλάνο. Δεκαεπτά χρόνια μετά το πρώτο κατάστημα στην Ευρώπη, το πρώτο Στάρμπακς στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην καρδιά του Μιλάνου θα είναι, πολύ σύντομα, γεγονός.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελά Σέρα, η συμφωνία κλείστηκε με τον Αντονιο Περκάσι, τον επιχειρηματία που «έδωσε» στην Ιταλία τα καταστήματα Victoria’s secret και Zara.

To πρωτο Starbucks θα ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά πολύ αμφιβάλλουν αν θα τραβήξει του Ιταλούς, που έχουν διαφορετική κουλτούρα στο θέμα του καφέ - όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι μαθημένοι να πίνουν στα όρθια τον εσπρέσο τους και να απολαμβάνουν τον καπουτσίνο τους, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή των καφέδων της γνωστής αλυσίδας.

Ωστόσο, ο αμερικανικός όμιλος προσαρμόζεται στις τοπικές απαιτήσεις: για παράδειγμα, στην Ιαπωνία σερβίρεται ο εσπρέσο λέμον λάτε, αλλά τι πρωτοτυπία θα μπορούσε να χωρέσει στον ιταλικό εσπρέσο;

Σύμφωνα με την Κοριέρε ντελά Σέρα, γράφει πώς στόχος των Starbucks είναι να ανοίξουν στην Ιταλία «high tech» σημεία συνάντησης, προβάλλοντας κυρίως το περιβάλλον, την αμερικανική κουλτούρα και λιγότερο το ρόφημα καφέ... Άλλωστε, το Μιλάνο είναι κυρίως μια κοσμοπολίτικη πόλη, με εκατομμύρια επισκέπτες και τουρίστες τον χρόνο. Σε αυτούς κυρίως - και όχι στους ντόπιους- στοχεύουν τα Starbucks.