ΔΝΤ: Η μείωση των ελλειμμάτων βλάπτει σοβαρά την ανάπτυξη

Τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη στην ανάπτυξη παραδέχθηκε σήμερα σε συνέντευξή του σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

"Η μείωση των ελλειμμάτων η οποία προς το παρόν προωθείται περισσότερο στην Ευρώπη, παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε μια σημαντική επίπτωση πάνω στην ανάπτυξη", αναγνώρισε ο Μπλανσάρ, προσθέτοντας: “Αν το δείτε κατά χώρα, θα συμπεράνετε ότι τα κράτη που εφαρμόζουν τα πιο δραστικά πλάνα μείωσης του ελλείμματός τους είναι ταυτοχρόνως αυτά που έχουν τη λιγότερη ανάπτυξη”.

Την ώρα που οι ανησυχίες για το πώς θα αποτραπεί η πτώση στο "δημοσιονομικό βάραθρο" ολοένα εντείνονται και δε διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης αυτόματων μέτρων λιτότητας, ο Μπλανσάρ επισήμανε ότι "γενικά" είναι πολιτικά ευκολότερο να αυξάνεις τους φόρους, παρά να περικόπτεις τις δαπάνες. "Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις ποια ακριβώς είναι η σωστή ισορροπία μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων", υποστήριξε.