Ο πρόεδρος της Κίνας για το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας

Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της επταήμερης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επιδίωξε να διαβεβαιώσει τις επιχειρήσεις και αξιωματούχους των ΗΠΑ για σειρά θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εμπορική κλοπή.

Στην ομιλία του ενώπιον περίπου 650 επικεφαλής επιχειρήσεων και άλλων καλεσμένων στο Σιάτλ, ο Σι έθιξε σειρά θεμάτων που έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η Κίνα δεν θα χειραγωγήσει το νόμισμά της ώστε να ενισχύσει τις εξαγωγές και δεν θα εμπλακεί ποτέ σε εμπορική κλοπή, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα κάνει διακρίσεις εναντίον των ξένων επιχειρήσεων, θα επιταχύνει το άνοιγμα της αγοράς της και θα κάνει προσπάθειες για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Αν η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεργαστούν καλά, μπορούν να γίνουν βάση παγκόσμιας σταθερότητας..." είπε ο Σι. "Αν μπουν σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση, αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφή και για τις δύο χώρες και για ολόκληρο τον κόσμο".

Απαντώντας σε κατηγορίες πως η Κίνα βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που πλήττουν επιχειρήσεις και κυβερνητικές βάσεις δεδομένων στις ΗΠΑ, ο Σι είπε πως και η Κίνα έχει υπάρξει θύμα κυβερνοεπιθέσεων.

"Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί με οποιαδήποτε μορφή σε εμπορικές κλοπές ούτε θα ενθαρρύνει ή θα υποστηρίξει τέτοιες προσπάθειες από οποιονδήποτε", είπε.

Νωρίτερα ένα πλήθος περίπου 100 ανθρώπων –που τάσσονται τόσο υπέρ όσο και κατά της επίσκεψης του Σι– πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο Westin όπου ο Σι εκφώνησε την ομιλία του.

Ο Σι είπε πως η οικονομία της Κίνας βρίσκεται στον δρόμο για γρήγορη ανάπτυξη και πως το Πεκίνο παραμένει δεσμευμένο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σε μια ανοικτή οικονομία.

"Η Κίνα δεν θα υπαναχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία", δήλωσε ο Σι σε ένα φόρουμ αμερικανών και κινέζων διευθυντών στο Σιάτλ.

Η επίσκεψη του Σι περιλαμβάνει συναντήσεις με επικεφαλής τεχνολογικών και άλλων σημαντικών επιχειρήσεων, ένα επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και μία ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη.