Η κερδοφορία των τραπεζών δεν υπονομεύεται από τις πρωτοβουλίες της κροατικής κυβέρνησης για την "ανακούφιση" των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Υπογραμμίζοντας ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος (σ.σ. ήδη εφαρμόζονται μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιανουάριο) θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, ο κ. Μιλάνοβιτς επεσήμανε πως οι προωθούμενες λύσεις δεν προκαλούν αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα και, παράλληλα, σχηματίζουν ένα πλέγμα προστασίας των δανειοληπτών.
Εξάλλου, και ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης Μπράνκο Γκρσιτς σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να υιοθετήσει μια νομοθετική λύση (αναμένεται μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου), για την οριστική επίλυση του θέματος των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Εκτίμησε δε, ότι η διαγραφή μέρους του αρχικού κεφαλαίου των δανείων θα είχε κόστος για τις τράπεζες άνω των πέντε δισ. κούνα.
Ο κ. Γκρσιτς υπενθύμισε ότι δύο προσωρινά μέτρα εφαρμόζονται σε σχέση με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (το πρώτο είναι η μείωση των επιτοκίων των δανείων στο 3,23% και το δεύτερο το "πάγωμα" της συναλλαγματικής ισοτιμίας κούνα - φράγκου στα 6,39 κούνα ανά φράγκο για 12 μήνες, με τη διαφορά που προκύπτει από την ισοτιμία φράγκου - κούνα να επιβαρύνει τις εμπορικές τράπεζες).
Σύμφωνα δε, με στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεκάδες χιλιάδες Κροάτες πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με δέλεαρ τα χαμηλά επιτόκια που προσέφεραν οι ξένες τράπεζες.
Είναι παράλογο -επεσήμανε ο κ. Γκρσιτς- ύστερα από οκτώ ή εννέα χρόνια αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο, το αρχικό κεφάλαιο να είναι υψηλότερο από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης του δανείου. Γι' αυτό είναι κρίσιμο να βοηθήσουμε τους πολίτες, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι αξίας 23 δισεκατομμυρίων κούνα, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 90% είναι στεγαστικά δάνεια.
Οι εξελίξεις γύρω από το ελβετικό φράγκο, τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν επηρεάσει τους πολίτες που έχουν δάνεια σε φράγκο, δεδομένου ότι η μηνιαία δόση που κατέβαλαν αυξήθηκε, μετά την ανατίμηση του φράγκου έναντι του κούνα, κατά 18% (στα 7,54 κούνα για ένα φράγκο).