Την άποψη πολλών ειδικών ότι "η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι συμφερότερη τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ίδια, και μάλιστα όχι μόνον από οικονομική, αλλά και από γεωπολιτική σκοπιά", επιβεβαιώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο διευθυντής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Άιγκινγκερ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που προβλέπεται και στη νέα συμφωνία.
Αναφερόμενος στη γεωπολιτική διάσταση, επισημαίνει ότι η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποτελούν τη γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις γειτονικές της χώρες, και αν, όπως συμπληρώνει, η Ευρώπη θέλει τον 21ο αιώνα να παίξει έναν ρόλο στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, θα πρέπει να διατηρεί μια κανονική σχέση προς τις γειτονικές της χώρες.
Όπως προσθέτει, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, θα υποτιμούνταν έντονα το νόμισμά της και άρα θα έπρεπε να πληρώνει πολύ περισσότερα για να εισάγει προϊόντα από το εξωτερικό, κάτι που θα έπληττε κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους και θα όξυνε ακόμη περισσότερο το κοινωνικό πρόβλημα, ενώ δεν θα αποκλείονταν πολιτικές αναταραχές.
Κανονικά, η χώρα με ένα υποτιμημένο νόμισμα μπορεί να γινόταν ανταγωνιστικότερη, ωστόσο θα χρειαζόταν γι' αυτό έναν βιομηχανικό πυρήνα, τον οποίο η Ελλάδα δεν τον έχει, διευκρινίζει ο Αυστριακός οικονομολόγος.
Επιπλέον, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι μετά από μια έξοδο από το ευρώ θα ήταν για την Ελλάδα ευκολότερη μια νέα αρχή, διότι, όπως σημειώνει, η πίεση για μεταρρυθμίσεις θα ήταν μικρότερη, όπως επίσης μικρότερη θα ήταν η δυνατότητα να πειστούν οι πολίτες των άλλων χωρών να διαθέσουν χρήματα για κάποιον που δεν θα ήταν πλέον μέλος της Ευρωζώνης, ενώ τίθεται και το ερώτημα εάν κατόπιν δεν θα είχαν μεγάλη άνοδο ακραίες δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή.
Σε σχέση με τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Καρλ ΄Αιγκινγκερ εκτιμά ότι αυτή σίγουρα δεν είναι η καλύτερη, καθώς, όπως τονίζει, αναφέρονται και πάλι κυρίως δημοσιονομικοί στόχοι και κανένας στόχος για απασχόληση και για επενδύσεις. Ο ίδιος προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου από τους Έλληνες στο εξωτερικό, οι οποίοι αποτελούν, κατά την γνώμη του, μια από τις πλέον επιτυχημένες οικονομικές ομάδες στον κόσμο, και εάν η Ευρώπη βοηθήσει στη δημιουργία αυτού του Ταμείου, θα μπορούσαν να προκύψουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις.
Θα πρέπει εξάλλου, όπως τονίζει, να υπογραφούν συμφωνίες με χώρες όπως η Ελβετία, για τη φορολόγηση περιουσιών στο εξωτερικό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη φορολόγηση, τόσο για τους Έλληνες εφοπλιστές, όσο και για την Εκκλησία. Κατά την άποψη του, από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες πρέπει να βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απορροφήσει πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να υποβάλει τις σωστές αιτήσεις.
Ο διευθυντής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών ασκεί κριτική στους αργούς ρυθμούς στη διαδικασία εκσυγχρονισμού της ελληνικής γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν φρόντισε ώστε να μειωθεί και να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση, ενώ τα περισσότερα επαγγέλματα εξακολουθούν να είναι κλειστά.
Κατά την άποψή του, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, κατά την τουριστική περίοδο να απασχοληθούν νέοι που τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν προκαλέσει ατύχημα, ως οδηγοί ταξί, ή στις μεταφορές, όπως επίσης θα μπορούσε να διευκολυνθεί η απασχόληση νέων ως ξεναγών, κάτι που θα έφερνε 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.