Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την Τρίτη τα σχέδια σχετικά με την εποπτεία όλων των τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης αποτελεί μια σωστή πρόταση, δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα είναι δομημένη, μέχρι ποιο σημείο θα μπορούν να ενοποιήσουν τα τραπεζικά συστήματα ώστε να μοιραστεί το ρίσκο και πώς να αποτρέψουν διακρίσεις μεταξύ χωρών που είναι στο ευρώ και αυτών που δεν υπόκεινται στο ενιαίο νόμισμα.
Με περιορισμένα πλέον τα χρονικά περιθώρια να αντεπεξέλθουν στη δέσμευση για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου της τραπεζικής ένωσης μέχρι το τέλος του χρόνου, η Γερμανία εμμένει στη θέση της ότι μόνο οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ, ενώ την ίδια στιγμή η Βρετανία θέλει η επιρροή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμορφωθεί ώστε να μην επηρεάζει το Λονδίνο.
Από την άλλη, η Σουηδία περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, μια χώρα εκτός της ευρωζώνης που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών της Φινλανδίας, η οποία είναι εντός του ευρώ. Η Σουηδία εκφράζει την άποψη ότι εφόσον η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των περιουσιακών στοιχείων της, τότε θα πρέπει η χώρα να έχει την ανάλογη εκπροσώπηση στην ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή, οι χώρες που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης αλλά θέλουν μέσα στα επόμενα χρόνια να ενταχθούν στο νόμισμα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ζητούν επίσης επιβεβαίωση ότι δεν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση όταν η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών τους.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν ότι με τη δημιουργία μιας ενιαίας και ισχυρής τραπεζικής αρχής και αργότερα την ίδρυση ενός ταμείου υπεύθυνου να παρέχει λύσεις σε προβληματικές τράπεζες, θα κόψουν τη σχέση μεταξύ των χρεωμένων χωρών και των τραπεζικών τους συστημάτων ώστε να αρχίσουν να διορθώνονται λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κρίση χρέους.
Από την πλευρά της η Γερμανία, εκφράζει τις ανησυχίες της ότι το επικείμενο σχέδιο θα δημιουργήσει ένα σύστημα βάσει του οποίο το Βερολίνο θα φορτωθεί να πληρώσει το τίμημα για τις τράπεζες που είναι πολύ αδύναμες ώστε να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια. Είναι επίσης επιφυλακτική σχετικά με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, κάτι που θα είναι δυνατό εφόσον δημιουργηθεί και λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο οι προβληματικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον.