Νέο πρόσκομμα ανακύπτει στην άμεση χρηματοδοτική γέφυρα που έχει ανάγκη η Ελλάδα αφού η Βρετανία δεν δέχεται να δοθεί ενδιάμεσο δάνειο στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ. Όπως είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν το Λονδίνο αποκλείει κάτι τέτοιο.
Ο Όσμπορν μίλησε χθες με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς αυτοί επρόκειτο να αναζητήσουν τρόπους για να χορηγήσουν στην Ελλάδα ένα ενδιάμεσο δάνειο, έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δάνειο που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ταμείο για τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης.
Η παρέμβαση του Βρετανού υπουργού είχε σκοπό να μη χρησιμοποιηθεί ο ΕΜΧΣ - όπως προβλέπει μία από τις πολλές προτάσεις που εξετάζονται στις Βρυξέλλες - για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο ΕΜΧΣ ιδρύθηκε το 2010 και χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
«Οι συνάδελφοί μας της Ευρωζώνης έλαβαν το μήνυμα δυνατά και καθαρά, ότι δεν θα ήταν αποδεκτό να εξετασθεί και πάλι το θέμα της βρετανικής στήριξης για βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η επιλογή του ΕΜΧΣ είναι «πολύ απίθανο να κερδίσει έδαφος» και πιθανόν δεν θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Το 2011, η Βρετανία είχε αρνηθεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί ο ΕΜΧΣ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η απόφαση για τη χρήση του ΕΜΧΣ λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ - απαιτείται συμφωνία από 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της - και επομένως θα μπορούσε να παρακαμφθεί η αντίθεση του Λονδίνου. Ωστόσο, οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι πρόθυμοι να εξοργίσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ που θα γίνει το 2017.