Η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην πρόταση-σχέδιο που κατέθεσαν οι ελληνικές αρχές στους δανειστές σκιαγραφείται "καταρχήν θετική". Ο πρωτος που αντέδρασες ήταν ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόσεφ Μουσκατ, ο οποίος σχολίασε μέσω Twitter: "Με μια πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας παρέχουν βάση για συζήτηση".
Η Αθήνα σημείωσε "σημαντική πρόοδο", δήλωσε επίσης από τη Μαδρίτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι "ευλόγως αισιόδοξος" για τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές της . Ο Μακρόν έθεσε το θέμα μίας αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά απέρριψε κούρεμα καθώς "θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. Η Ευρώπη θα οπισθοχωρήσει" και αυτή η οπισθοδρόμηση θα αποτελέσει "στοιχείο κερδοσκοπίας".
"Το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και αυτό επιτρέπει να είμαστε ευλόγως αισιόδοξοι για τις πιθανότητες μίας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της” δήλωσε χαρακτηρσιτικά.
"Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές πως τα στοιχεία για μια αναδιάρθρωση του χρέους θα τεθούν", είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως "πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση" στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, πρόσθεσε, η συζήτηση θα αφορά δύο επιλογές: "Μείωση του χρέους ab initio" ή "αναδιάταξη των πληρωμών του χρέους", επιμένοντας στο γεγονός πως για τη Γαλλία το "κούρεμα" δεν φαίνεται δυνατό.
Διαβάστε ακόμα: Θεσμοί: Λάβαμε τα μέτρα, σήμερα το βράδυ η αξιολόγηση
Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτησε το "σοβαρό και αξιόπιστο" πρόγραμμα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και κάλεσε σε μια επανάληψη των συνομιλιών "με τη βούληση να ολοκληρωθούν".
"Οι Έλληνες έδειξαν αποφασιστικότητα ότι θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ καθώς το πρόγραμμα που παρουσίασαν είναι σοβαρό και αξιόπιστο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη και δήλωσε ότι "ακόμη χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσουμε αν οι προτάσεις είναι καλές".
Ντάισελμπλουμ: Ουδέν σχόλιο για τη νέα πρόταση - Ες αύριον τα σπουδαία
"Είναι ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά. Επιφυλάσσω την τελική εκτίμησή μου για αργότερα, περιμένω κατ' αρχάς την εκτίμηση των θεσμών", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στη διαπραγμάτευση των θεσμών με την Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν με ανάρτησή του στο Twitter, όπου έγραψε: "Τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα".