Σε αλλαγή στάσης φαίνεται ότι προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την πλήρη απελευθέρωση της ροής κεφαλαίων, μία πρακτική που επί μακρόν συνιστούσε στις χώρες που βρίσκονταν υπό την επίβλεψή του, όμως τώρα αναγνωρίζει ότι ενέχει κινδύνους και χαρακτηρίζει "χρήσιμη" τη λήψη μέτρων ελέγχου.
"Η απελευθέρωση της ροής κεφαλαίων περιλαμβάνει κινδύνους, οι οποίοι ενισχύονται όταν οι (παραλήπτριες) χώρες δεν έχουν ακόμη επιτύχει έναν επαρκή βαθμό ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματός τους", αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεσή του, ενώ επισημαίνει ακόμα ότι η οικονομική κρίση έδειξε ότι ακόμα και οι ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να αποδειχθούν ευάλωτες. “Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν εμπόδισαν να σχηματιστούν δυσβάστακτες οικονομικές φούσκες”, σημειώνει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ παραδέχεται ακόμα ότι στις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις παρατηρήθηκε ότι οι λιγότερο ανοιχτές οικονομίες υπέστησαν μικρότερες απώλειες πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν κρίνει πια τόσο αρνητικά τα μέτρα που λαμβάνουν ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ισλανδία, για να περιορίσουν τις κινήσεις κεφαλαίου και να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην οικονομία, όπως είναι η ανατίμηση του νομίσματος και η φούσκα στην κτηματαγορά.
"Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει μια απότομη εισροή ή φυγή κεφαλαίων, η εισαγωγή μέτρων ελέγχου μπορεί να είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση, ανάλογα με την περίπτωση", υπογραμμίζει το ΔΝΤ, σχολιάζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έπρεπε να αντικαταστήσουν τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.