Το ελληνικό δημοψήφισμα κατέστησε δυσκολότερες τις συνομιλίες με τους πιστωτές, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι η διαδικασία μπορεί να σωθεί.
"Δεν μας φέρνει αμέσως πλησιέστερα σε μια λύση. Στην πραγματικότητα, όταν απορρίπτονται προτάσεις, αυτό καθιστά απλώς τα πράγματα δυσκολότερα", πρόσθεσε.
Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και έκανε δηλώσεις κατά την προσέλευσή του σε συνεδρίαση της ολλανδικής κυβέρνησης για να συζητηθεί το ελληνικό "όχι" στο δημοψήφισμα, δήλωσε πως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη "εξακολουθεί να είναι ο στόχος τους και ο δικός μας".
Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα συζητήσει το ελληνικό αίτημα για επιπρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).«Θα δούμε, βήμα βήμα, εάν μπορούμε να σώσουμε τη διαδικασία» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ κατά την προσέλευσή του σε συνεδρίαση της ολλανδικής κυβέρνησης. «Παράλληλα, υπάρχει αίτημα για πρόγραμμα του ESM», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι δεν έχει προσωπικά προβλήματα με κανέναν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης στην Ολλανδία ζήτησαν την παραίτησή του από την προεδρεία του Eurogroup ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι θέλουν σε ποσοστό 50% την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ το αντίθετο δηλώνει το 41%.
Ο Ντάισελμπλουμ επιδιώκει την επανεκλογή του στην προεδρία του Eurogroup μετά την εκπνοή της θητείας του στις 21 Ιουλίου. Αντίπαλός του στην κούρσα αυτή είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.