Στο Ελμάου, στην ειδυλλιακή εξοχή της Βαυαρίας, συγκεντρώνεται από την Κυριακή το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη να συζητούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τις μεγάλες προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει. «Παρούσα» στην σύνοδο κορυφής της G-7, υπό την προεδρία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, θα είναι και η Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που θα υποδεχθεί τους ομολόγους της στο Ανάκτορο Έλμαου της Βαυαρίας, υπογράμμισε σε συνέντευξη στην τηλεόραση της DW τη σημασία της συνόδου αλλά τόνισε ότι δεν θα μονοπωλήσει τη G7 το ελληνικό ζήτημα.
Διαβάστε σχετικά: Μέρκελ: Δεν θα μονοπωλήσει η Ελλάδα τη G7
Όπως επισήμανε, «καταρχάς είναι πρωτεύον για μένα το γεγονός ότι οι επτά επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων συζητούν για σημαντικά θέματα. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι απλά πάρα πολύ σημαντική, ώστε να γνωρίζουμε για το διάστημα όλου του έτους πως σκέπτεται ο καθένας αναφορικά με βασικά ζητήματα, που υπάρχουν διαφορές και που υπάρχουν κοινά σημεία».
Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στη G7
Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, χιλιάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά των ισχυρών του πλανήτη. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών στους 3.600 ανθρώπους ενώ οι διοργανωτές της κινητοποίησης εκτιμούν ότι τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μία ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσει στο κάστρο που θα συναντηθούν οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού, ακολούθησε πετροπόλεμος και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Οι ισχυροί του κόσμου αποφασίζουν
Ο Ντέιβιντ Κάμερον (Βρετανία), ο Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), ο Μπαράκ Ομπάμα (ΗΠΑ), ο Σίνζο 'Αμπε (Ιαπωνία), ο Ματέο Ρέντσι (Ιταλία) και ο Στίβεν Χάρπερ (Καναδάς) θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, για την διαχείριση κρίσεων στον τομέα της υγείας, για το πρόβλημα των προσφύγων, για το κλίμα, για τα ζητήματα ασφάλειας, την ενέργεια και την αναπτυξιακή πολιτική. «Σκεφτόμαστε μπροστά. Ενεργούμε μαζί», είναι ο τίτλος που έχει δώσει η γερμανική προεδρία, ενώ η 'Αγγελα Μέρκελ, σε μήνυμά της ενόψει της Συνόδου, τόνισε ότι η G-7 μπορεί να αναλάβει την διεθνή ευθύνη της μόνον εφόσον είναι αποφασισμένη να εργαστεί για την ελευθερία, την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο.
Εκτός από τους ηγέτες της G-7, στο Ελμάου θα παρευρεθούν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Ιράκ, της Λιβερίας, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης, προκειμένου να συζητήσουν ειδικά θέματα που απασχολούν τις χώρες τους.
Των επίσημων εργασιών, θα προηγηθεί το πρωί της Κυριακής, η συνάντηση της 'Αγγελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, με τις συνεντεύξεις Τύπου των ηγετών.
Η Σύνοδος σε αριθμούς
- 4000 δημοσιογράφοι και φωτογράφοι έχουν διαπιστευθεί για την κάλυψη της Συνόδου
- 10.000 άτομα, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή έχουν ήδη ελεγχθεί από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες
- 15 (Ιουνίου): μέχρι τότε θα ισχύει η προσωρινή αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν για τα γερμανικά σύνορα.
- 20.000 αστυνομικοί έχουν αναλάβει την ασφάλεια της Συνόδου. Σε αυτούς προστίθενται και 2000 αυστριακοί συνάδελφοί τους.
- 50 διαδηλωτές θα επιτραπεί να φθάσουν κοντά στο Σλος Ελμάου, όπου θα φιλοξενηθεί η Σύνοδος. Μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα θα διαδηλώσουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τους ηγέτες της G-7.
- 130.000.000 ευρώ κοστίζει στον γερμανό φορολογούμενο η διοργάνωση της Συνόδου, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι το 2007 στο Χάιλιγκενταμ.