"Εάν συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, μπορούμε να κάνουμε την ακραία φτώχεια να ανήκει στο παρελθόν μέχρι το 2030", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κατά την τελετή έναρξης του φόρουμ "Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη", στο οποίο συναντήθηκαν για ένατη φορά 5.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, για να συμβάλουν στην αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η πείνα με ταυτόχρονη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αν και η φετινή χρονιά έχει χαρακτηριστεί "Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη", ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2015 ήταν σαφώς μειωμένος όσον αφορά τους πόρους που διατίθενται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 76% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας θα έπρεπε να είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι θα έχει άμεσα θετική επιρροή και στους ίδιους, αν και το 60% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πού διατίθενται τα χρήματα. Στην Ελλάδα της κρίσης, αν και μόνο το 17% είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει προσωπικά στην παροχή βοήθειας προς αναπτυσσόμενες χώρες, το 76% ταυτίζεται με την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών σε σχέση με την ανάγκη παροχής βοήθειας προς τρίτες χώρες.
Την ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού για αναπτυξιακή βοήθεια επεσήμανε και ο Μάρτιν Σούλτς, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπονομεύονταν όλες οι διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους ασθενέστερους, με άμεσο αντίκτυπο στις αναπτυγμένες χώρες.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε λάθος τη μείωση των πόρων για αναπτυξιακή βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και κάλεσε όλους τους πολιτικούς ηγέτες, τους διεθνείς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών να ακολουθήσουν ένα κοινό μονοπάτι στον Βορά και τον Νότο του πλανήτη, κάνοντας λόγο για σύναψη ουσιαστικών συνεργασιών.
Επιπλέον, έθεσε προ των ευθυνών τους τις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ ειδική αναφορά έκανε σε σχέση με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι η μη προάσπισή τους, μπορεί να καταστήσει όλες τις προσπάθειες μάταιες.
Η ΕΕ, αν και εξακολουθεί να πρωτοπορεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, σε σχέση με τον καθορισμό των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι οποίοι αποτελούν μία καθολική επικαιροποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και πρόκειται να οριστικοποιηθούν τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι σε επίπεδο ΟΗΕ, εντούτοις φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο να διανύσει σε σχέση με τη σύναψη ισότιμων συνεργασιών σε πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό επίπεδο με "τρίτες" χώρες, καθώς και σε επίπεδο διασφάλισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επισημαίνεται από τη διεθνή οργάνωση Oxfam.
Ο ίδιος ο Μάρτιν Σούλτς τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ έκανε λόγο για τη θέσπιση δίκαιου φορολογικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, το οποίο πρόκειται να αναλάβει τη σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ από τη Λετονία, επισήμανε ότι πρέπει να μπουν αρχές στις εμπορικές σχέσεις και "η συνεργασία να είναι συνεργασία", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς, όπως είπε, "η ανάπτυξη είναι κοινή ευθύνη και όχι πολυτέλεια".
Ταυτόχρονα, περί τα 50 εκατ. παγκοσμίως υπολογίζονται οι πρόσφυγες εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων, της τρομοκρατίας, των πολέμων και της βίας γενικότερα, με τις μέχρι τώρα προοπτικές αντιμετώπισης να έχουν να κάνουν κυρίως με στρατιωτικές επιχειρήσεις, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με 1 ευρώ την ημέρα, 800 εκατ. παγκοσμίως υποσιτίζονται, ενώ 1,3 δισεκ. ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, κατά την τελετή έναρξης των EDD το ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation πρόκειται να διαθέσει 776 εκατ. δολάρια σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές αρχές για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς σύμφωνα με την κ. Γκέιτς "το 2015 είναι η πιο σημαντική χρονιά για την παγκόσμια ανάπτυξη", με δεδομένο ότι επίκειται η παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, με αιχμή του δόρατος την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.