Telegraph: Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, αποχωρούν Φινλανδία-Ολλανδία

Σε άρθρο του Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ στην εφημερίδα Telegraph εκφράζονται ανησυχίες για το αν θα επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους και το τι θα συμβεί σε περίπτωση αποτυχίας.

Όπως αναφέρεται, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να αποδεσμεύσει τα κονδύλια προς την Ελλάδα από την πλευρά του υπό τον όρο ενός προγράμματος επαναγοράς χρέους, το οποίο ωστόσο ο οίκος Moody's κρίνει ότι δεν βοηθά ουσιαστικά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παραμένει μη βιώσιμο το χρέος. Σε μία τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι το ΔΝΤ ίσως αποχωρήσει από την ελληνική συμφωνία, κάτι που, όπως τονίζεται, θα οδηγήσει εκτός προγράμματος και την Ολλανδία, αλλά και τη Φινλανδία.

Επισημαίνεται ότι θεωρητικά το πρόγραμμα επαναγοράς μπορεί να περιορίσει κατά 20 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος, όμως σε έγγραφα που έχουν διαρρεύσει εκφράζονται αμφιβολίες για τον στόχο αυτό, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πιθανή η “κατάρρευση” της συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη “μόνιμη λύση” που από την αρχή επιζητούσε το Ταμείο και δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Στους πιθανούς ανασταλτικούς παράγοντες της επιτυχίας του προγράμματος επαναγοράς αναφέρεται ακόμα η απροθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν σε αυτό, καθώς κατέχουν ακόμα ομόλογα αξίας 22 δισ. ευρώ και θα δεχτούν να το κάνουν μόνο αν χαλαρώσουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησής τους.