Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να υποδεχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσουν για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, την ώρα που το Λονδίνο ζητάει συνολικά από την ΕΕ να αλλάξει.
Η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης μεταξύ των τριών ηγετών επιβεβαιώθηκε από ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Είναι "πολύ πιθανή", υπογράμμισε μια δεύτερη πηγή.
Ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης αυτής είναι η γαλλογερμανική συμβολή στην ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, για την οποία το Παρίσι και το Βερολίνο διατυπώνουν έναν αριθμό προτάσεων "που θα αναπτυχθούν μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών μέσα στα επόμενα χρόνια".
Περισσότερο μακροπρόθεσμα προτείνουν να εξετασθεί το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και προβλέπουν να συνεισφέρουν σ' αυτή την ανάλυση έως το τέλος του 2016, κάτι που φαίνεται να απομακρύνει το σενάριο μιας αλλαγής των συνθηκών.
Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύθηκαν σήμερα ως ένα μήνυμα προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρώπη. Ο συντηρητικός Κάμερον τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ, αλλά θέλει η ένωση να μεταρρυθμισθεί.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε χθες το βράδυ συνομιλίες με τον Γιούνκερ πριν αρχίσει αυτή την εβδομάδα μια περιοδεία στη διάρκεια της οποίας θα περάσει από το Παρίσι και το Βερολίνο για να "πουλήσει" το δημοψήφισμά του. Οι δύο άνδρες "συμφώνησαν πως είναι απαραίτητος περαιτέρω διάλογος και με άλλους ηγέτες, όσον αφορά το ποια είναι η καλύτερη οδός".
"Η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης είναι μια άσκηση που τελειώνει, ενώ αυτή που αναλαμβάνει ο κ. Κάμερον αρχίζει", υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή πηγή. "Περιμένουμε τώρα να έρθει να μας παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα".
Η ενίσχυση της Ευρωζώνης θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Οι πρόεδροι της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζονται για το σκοπό αυτό εδώ και μήνες και έχουν ήδη παρουσιάσει το έργο τους. Τώρα θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα κράτη μέλη για να δώσουν τροφή στη συζήτηση.
"Η γαλλογερμανική συμβολή είναι χρήσιμη, αρμόζουσα και κεντρική σ' αυτή τη διαδικασία", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.