Απέρριψε το αίτημα του πρακτορείου Bloomberg να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο έγγραφα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δικαιώνοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πρόκειται για δύο έγγραφα που ζήτησε δημοσιογράφος του Bloomberg από την ΕΚΤ τον Αύγουστο του 2010, με τίτλους “Η επίπτωση των εκτός αγοράς συναλλαγών επί του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους. Η περίπτωση της Ελλάδας” και “Η συναλλαγή Titlos και το ενδεχόμενο υπάρξεως παρεμφερών συναλλαγών που επηρεάζουν τα επίπεδα του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη”. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ωστόσο αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την προστασία του δημόσιου συμφέροντος όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
Το Bloomberg κατήγγειλε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που σήμερα αποφάνθηκε υπέρ της ΕΚΤ, με το σκεπτικό ότι η ΕΚΤ οφείλει να αρνηθεί την πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο μπορεί να θίξει το δημόσιο συμφέρον, ενώ η στάθμισή του έναντι ενός “υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος”, την οποία επικαλέστηκαν οι ενάγοντες, δεν προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι κατά τον χρόνο έκδοσης της αρνητικής απόφασης το περιβάλλον ήταν πολύ ευάλωτο για τις ευρωπαϊκές αγορές και η σταθερότητα των εν λόγω αγορών ήταν εύθραυστη, ιδίως λόγω της κατάστασης της Ελλάδας. Σε μία τέτοια συγκυρία, αναφέρει το Δικαστήριο στη σημερινή απόφασή του, είναι φανερό ότι οι δραστηριοποιούμενοι στην αγορά χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν οι κεντρικές τράπεζες, και οι αναλύσεις και αποφάσεις των τελευταίων εκλαμβάνονται ως ιδιαίτερα σημαντική και αξιόπιστη πηγή, προκειμένου οι ίδιοι να προβούν σε αξιολόγηση των εξελίξεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς.