Τα έσοδα των νοικοκυριών και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν νέα πτώση τον Φεβρουάριο στη Ρωσία, ενώ η ανεργία αυξήθηκε, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες και εδραιώνουν την ιδέα ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ύφεση.
Η μηνιαία έκθεση της ρωσικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (Rosstat) για την οικονομική δραστηριότητα κατέγραψε πτώση των εσόδων των νοικοκυριών κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014, καθώς και την μείωση των πραγματικών μισθών κατά 9,9%.
Εξάλλου οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες κατέγραψαν πτώση τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά το 2009, μειώθηκαν ραγδαία τον Φεβρουάριο, κατά 7,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν επίσης αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, που βρίσκεται πλέον στο 5,8%, έναντι ενός 5,5% τον Ιανουάριο, με 243.000 περισσότερους Ρώσους να αναζητούν εργασία.
Ο αριθμός των ανέργων παραμένει ως και φέτος συγκριτικά χαμηλός στη Ρωσία, καθώς πέρυσι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, πέφτοντας κάτω από το 5% του ενεργού πληθυσμού, κυρίως για δημογραφικούς λόγους.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που έχουν στην οικονομική δραστηριότητα η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, που πήρε ραγδαίο ρυθμό από τον Δεκέμβριο, οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικές χώρες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και η πτώση των τιμών του πετρελαίου στις αγορές.
Ο πληθωρισμός έφθασε το 16,7% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, πάντως ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ εκτίμησε χθες ότι μπορεί να έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του.
Για το 2015 η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3%, μετά την ανάπτυξη 0,6% που είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά.
Πάντως για τους αναλυτές της ρωσικής τράπεζας Άλφα, οι στατιστικές που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες "καταδεικνύουν ότι η μείωση πιθανόν είναι πιο μεγάλη από ό,τι αναμενόταν" και ότι "μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2% ως 3% μοιάζει πλέον να είναι ένα πιο πιθανό σενάριο για το 2015".
Αντιμέτωπη πια με μια σοβαρή οικονομική κρίση, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα στήριξης των ασθενέστερων κατηγοριών του πληθυσμού, της απασχόλησης και των τομέων της οικονομίας οι οποίες πλήττονται περισσότερο.
Παράλληλα, αποφάσισε να επιβληθούν δρακόντειες μειώσεις στις δαπάνες των υπουργείων και να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων σε ορισμένες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιοποίησε χθες το ινστιτούτο FOM, το 50% των Ρώσων εκτιμά ότι η οικονομική κατάστασή του επιδεινώθηκε τους τελευταίους δύο ως τρεις μήνες.
Ακόμη, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες έδειξαν ότι οι επενδύσεις κεφαλαίου μειώθηκαν επίσης ραγδαία, κατά 6,5% σε ετήσια βάση, ενώ επιβεβαίωσαν την συρρίκνωση κατά 1,6% της βιομηχανικής παραγωγής, όπως είχε ανακοινωθεί ήδη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που έγινε χθες ότι είναι ακόμη "πολύ νωρίς" για να εκφράσει αισιοδοξία για την πορεία της ρωσικής οικονομίας.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ εκτίμησε ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τα χειρότερα. Οι δύο κρίσεις, στις αγορές συναλλάγματος και στις αγορές εμπορευμάτων, "μας έπληξαν σκληρά" παραδέχθηκε, αλλά "τώρα, γενικά, βλέπουμε ότι τα χειρότερα πέρασαν και (...) μάλιστα, βλέπουμε ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης", υποστήριξε ο Σιλουάνοφ.