Αποπληρώνει πρόωρα 6,6 δισ. προς το ΔΝΤ η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία αποπλήρωσε πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες συνολικά 6,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 22% των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό ταμείο διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Συνολικά, η πορτογαλική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετήσει οφειλές ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ επί του συνόλου των 29,6 δισ. τα οποία οφείλει στο ΔΝΤ, μέσα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δυόμισι ετών, όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Η απόφαση να προχωρήσει η αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες θα σημάνει μια “πολύ σημαντική μείωση των τόκων που καλείται να καταβάλει η χώρα μας”, επεσήμανε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η Πορτογαλία θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομεί έως και 500 εκατ. ευρώ από τους τόκους την περίοδο από το 2015 ως το 2018.

Η Πορτογαλία ακολουθεί κατά πόδας τα βήματα της Ιρλανδίας, η οποία έχει ήδη αποπληρώσει νωρίτερα από τις καθορισμένες προθεσμίες περίπου 12,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 22,5 δισ. το οποίο είχε λάβει από το ΔΝΤ.