Δεν μπορεί να αποκλείσει μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1, ωστόσο εκτιμά πως ο διάλογος που θα γίνει στη σημερινή, επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, θα είναι ένας "έντιμος διάλογος, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε".
Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο αν είναι "σίγουρος ότι δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη;", ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε "όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο".
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πρόθεση του να επαναλάβει απόψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές. "Πρώτα απ΄ όλα να πω ότι αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται".
Μάλιστα στήριξε την Ελλάδα λέγοντας πως "δεν είναι αλήθεια ότι δεν έκανε προσπάθειες". "Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων..." τόνισε.
Είπε πάντως ότι η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη είναι θωρακισμένες σε περίπτωση χρεοκοπίας. "Δεν πιστεύω ότι ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση...".
Ερωτηθείς για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων είπε πως "είναι ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα".