Φαν Ρόμπαϊ: Όχι άλλες περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Συνεχίζονται οι διαφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2014-2020, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, να δηλώνει κατηγορηματικά στους ευρωβουλευτές την άρνησή του να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές στη συμβιβαστική του πρόταση, όπως ζητούν πολλά κράτη-μέλη.

“Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα επιτευχθεί με βάση το ελάχιστο επίπεδο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως αποκλείεται να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις περικοπές που, δυστυχώς, έπρεπε να προτείνω”, τόνισε ο Φαν Ρόμπαϊ.

Στο πλευρό του προέδρου του Συμβουλίου βρέθηκαν αρκετοί ευρωβουλευτές. “Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Δεν πρέπει να το λησμονούμε”, σημείωσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ενώ πιο καυστικός ήταν ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ευρωομάδας, Χάνες Σβόμποντα, που είπε: “Η ΕΕ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όμως οι σημερινοί ηγέτες της δεν είναι άξιοι για να το παραλάβουν. Θα ήταν καλύτερο να παρέμεναν στα σπίτια τους την προσεχή εβδομάδα”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκμυστηρεύθηκε στους ευρωβουλευτές την έκπληξή του όσον αφορά τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες ορισμένων αρχηγών κρατών. “Στόχος τους ήταν να εξασφαλίσουν ότι οι άλλοι θα πληρώσουν περισσότερο, ή δεν θα κερδίσουν όσα αυτοί”, δήλωσε.