Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας και άλλων χωρών, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε ανάλυσή του, σημειώνοντας πάντως ότι ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι σαφώς περιορισμένος σε σχέση με το 2012.
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ένα Grexit θα ήταν αρνητικό για την πιστοληπτική εικόνα της Γερμανίας, ενώ “η άμεση επιβάρυνση από μια ελληνική έξοδο είναι πράγματι μικρή, αλλά η πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά εάν οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αντιμετωπίσουν και πάλι μεγαλύτερες δυσκολίες”.
Μέχρι τώρα, επισημαίνεται, η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους δανειστές της δεν έχει επηρεάσει κάποια άλλη χώρα, αλλά μία έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες συνέπειες, ειδικά για την περιφέρεια. Τίθεται λοιπόν αυτομάτως το ερώτημα, αναφέρεται, πόση πίεση θα δεχθούν άλλες χώρες προκειμένου να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, ενώ διευκρινίζεται ότι ο κίνδυνος πιέσεων είναι χαμηλότερος από ό,τι το 2012, χάρη στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και στην ενεργό πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικά για τη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της Moody's Τόρστεν Νέστμαν τόνισε ότι οι επενδυτές θεωρούν αμελητέο τον κίνδυνο για τα μεγάλης διάρκειας ομόλογα, καθώς η χώρα διαθέτει μια πολύπλευρη και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία στηρίζει την αξιολόγηση “ΑΑΑ”.
Τα προβλήματα για τη Γερμανία εντοπίζονται κυρίως στη γήρανση του πληθυσμού και στη συρρίκνωση της απασχόλησης, τα οποία περιορίζουν την ανάπτυξη και θέτουν υπό πίεση το ασφαλιστικό σύστημα.