Εξαιρείται η Σλοβακία από τη συμφωνία για την Ελλάδα

Δικαίωμα εξαίρεσης έχει η Σλοβακία από την καταβολή χρημάτων από τον προϋπολογισμό της προς την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του Eurogroup.

“Μετά από δεκατρείς και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, καταφέραμε να αποσπάσουμε μία εξαίρεση από την απευθείας μεταφορά χρημάτων του προϋπολογισμού στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, όπως αναφέρει το Dow Jones Νewswires.

Η συμφωνία του Eurogroup αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης (με εξαίρεση αυτές που λαμβάνουν βοήθεια) θα πρέπει να μεταφέρουν σε ειδικό λογαριασμό που θα ανοίξει για την Ελλάδα ποσά που θα ισοδυναμούν με τα έσοδα των εθνικών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβακίας υποχρεούται βάσει νόμου να χρησιμοποιεί τα έσοδά της από τις συναλλαγές για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλείψεων και τη μείωση των χρεών της, κάτι που θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα αναγκαζόταν να παράσχει αυτό το ποσό από τα δημοσιονομικά αποθέματα.

“Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδέχθηκαν όλα τα επιχειρήματά μας σε σχέση με την κατάσταση της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας και του αρνητικού καταστατικού της κεφαλαίου”, υπογράμμισε ο Σλοβάκος υπουργός.