Αποστάσεις από την Ελλάδα παίρνει η Κύπρος, παρά τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών, λόγω των αμφιβολιών για το μέλλον της χώρας μας εντός της Ευρωζώνης, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, λέγοντας πως η Κύπρος προσπαθεί να διασφαλίσει τη θέση της στο κοινό νόμισμα, με κάθε τρόπο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Κύπρος επιδιώκει να ανατρέψει την αντίληψη ότι οι δυο χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, με το φόβο μήπως παρασυρθεί εκτός του ευρώ αν αναγκαστεί να το κάνει η Ελλάδα.
Το Reuters αναφέρει πως το μέλλον της Κύπρου θα αποτελέσει ένα σοβαρό crash test για τις αντοχές της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "(Το να μοιραζόμαστε μία) γλώσσα είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε η ίδια οικονομία είναι κάτι τελείως διαφορετικό" δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. "Υπάρχουν πολιτισμικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία" προσθέτει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ.
Το Reuters αναφέρει πως σε αντίθεση με την Αθήνα, η Λευκωσία εφάρμοσε το μεγαλύτερο αριθμό των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων προσαρμογής, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος στήριξης.
"Οι δρόμοι των δύο χωρών έχουν αποκλίνει πιο απότομα από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα και απαιτώντας μία μείωση του επίσημου χρέους της" γράφει το Reuters.
Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι υψηλό. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Βρετανία στην πώληση υπηρεσιών στην Κύπρο, όπως είναι οι διακοπές, αλλά υπολείπεται κατά πολύ της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας ως "πελάτης" της Κύπρου, επισημαίνει το Reuters. Ενώ περιορισμένοι είναι πλέον και οι τραπεζικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Μεγαλόνησο, μετά την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων.
Οι τιμωρητικοί όροι της διάσωσης επέφεραν απώλειες στους μεγάλους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες ως αντάλλαγμα για δάνεια από τα κράτη της ευρωζώνης όπως η σκληροπυρηνική πιστώτρια Γερμανία. Αυτό προκάλεσε μία βαθιά ύφεση σε μία χώρα εξαρτημένη από τον τουρισμό και την παροχή επιχειρηματικών υπηρεσιών, συνήθως προς ρωσικές εταιρείες που επιδιώκουν να μειώσουν την φορολόγησή τους.
"Οι όροι της διάσωσης κατέστρεψαν τεράστιο κομμάτι των αποταμιεύσεων" δήλωσε στο Reuters ο John Hourcan, διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Κύπρου, την κύρια τράπεζα της χώρας.
Το Reuters επισημαίνει πάντως την ευάλωτη θέση της Κύπρου, η οποία απέχει μόλις 100 χλμ από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.
Όπως επισημαίνει το Reuters, το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας ανησυχεί πολλούς Κύπριους, οι οποίοι βλέπουν την Αθήνα ως το μόνο πυλώνα στήριξής τους έναντι της Τουρκίας. "Η ευρωζώνη πιέζει την Ελλάδα εκτός, είναι, όπως λένε οι Κινέζοι, σαν να καίμε το σπίτι για να ψήσουμε το γουρούνι", ανέφερε ο Τεό Παναγιώτου του Cyprus International Institute of Management.
"Η Ελλάδα είναι κάποιου είδους ασπίδα για την Κύπρο έναντι στις υπερβολές των τουρκικών πολιτικών. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είναι τόσο φτωχή…. Για τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια, η Ελλάδα δεν θα είναι αξιόπιστη απειλή στην Τουρκία", δήλωσε ο Τεό Παναγιώτου.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία να κινηθεί στα προσφάτως ανακαλυφθέντα μεγάλα αποθεματικά φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα, που υπόσχονται στο νησί ένα μέλλον ευημερίας, ως παραγωγός ενέργειας.