Αλλαγές στην ηγετική ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ προτείνει το διορισμό της Κάρλα Γκράσο στη θέση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας και εκτελεστικής διευθύντριας του Ταμείου.
Όπως σημειώνεται, η θέση της εκτελεστικής διευθύντριας είναι καινούρια στο ΔΝΤ: “Δημιουργήθηκε για να φέρει την εσωτερική επιχειρησιακή και διοικητική διαχείριση του Ταμείου στο επίπεδο αριστείας που απαιτεί ο μοναδικός ρόλος και οι αρμοδιότητες του οργανισμού στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε απόλυτα πεπεισμένη πως “έχουμε βρει μια καταπληκτική μάνατζερ και μια ηγέτη να είναι μέρος της ομάδας μας”.
Η Γκράσο έχει “διπλή ιθαγένεια”, της Βραζιλίας και της Ιταλίας, και “θα αναλάβει καθήκοντα στο Ταμείο την 2η Φεβρουαρίου. Στο νέο ρόλο της, θα επιβλέπει όλες τις διοικητικές λειτουργίες του Ταμείου. Θα συντονίζει τα ζητήματα του προϋπολογισμού, των ανθρωπίνων πόρων, της τεχνολογίας, των γενικών υπηρεσιών και του εσωτερικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτική, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη διαχείριση των λειτουργιών αυτών, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική αποτελεσματικότητα του Ταμείου. Θα επιβλέπει επίσης την ενίσχυση των ικανοτήτων και της κατάρτισης στην εργασία του ΔΝΤ”.
Στο μεταξύ, σε άλλη σημερινή ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, έχει κοινοποιήσει στην κυρία Λαγκάρντ την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το ΔΝΤ και να επιστρέψει στην Ιαπωνία. Η τελευταία ημέρα της άσκησης των καθηκόντων του στο Ταμείο θα είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνεται, “ο κ. Σινοχάρα εντάχθηκε στο Ταμείο τον Μάρτιο του 2010, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης” και “μεταξύ άλλων βοήθησε για την ανασυγκρότηση των οικονομικών πόρων του ΔΝΤ”.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι “ο κ. Σινοχάρα βοήθησε το Ταμείο να ενισχύσει τους δεσμούς με τα κράτη μέλη, ιδίως στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή”, προσθέτοντας ότι “διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών σχέσεων του Ταμείου με την Ιαπωνία”.
Τέλος, αναφέρεται ότι “το ΔΝΤ θα ξεκινήσει άμεσα (τις διαδικασίες) για την αναζήτηση του διαδόχου του”.