Το μνημόνιο της Κύπρου στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου εκτιμά ότι μπορεί να συζητηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βάσος Σιαρλή, μετά και τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή μνημονίου με την Τρόικα.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι βέβαιο αν η πρώτη συζήτηση στο Eurogroup θα οδηγήσει σε συμφωνία για το μνημόνιο, καθώς και ότι η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης θα εκταμιευθεί περίπου έξι εβδομάδες μετά την έγκριση του Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Σιαρλή υπογραμμίζει ότι τα ανοιχτά θέματα στις συζητήσεις με την Τρόικα είναι τρία: Τα έσοδα από το φυσικό αέριο, η ΑΤΑ και η ιδιωτικοποίηση της CYTA. Όσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυπριακή κυβέρνηση θα περιμένει το τελικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO.

Επίσης, σημειώνει ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του Δημοσίου ανέρχονται σε 6 δισ., ενώ προβλέπονται άλλα 1,5 δισ. για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έως και το 2016, ενώ προσδιορίζει το έλλειμμα του 2013 στο 4,4% του ΑΕΠ.