2.000 έργα υποδομής περιμένουν να μπουν στο πλάνο Γιούνκερ

Μία λίστα με σχεδόν 2.000 έργα συνολικού ύψους 1,3 τρισ. ευρώ για πιθανή μελλοντική υλοποίηση μέσω της ένταξής τους στο περίφημο επενδυτικό πλάνο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα έργα αυτά, σύμφωνα με το Reuters, εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα και συμπεριλαμβάνουν από την ανέγερση ενός νέου τερματικού σταθμού στο διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι μέχρι αντιπλημμυρικά έργα στη Βρετανία και από την κατασκευή ενός νέου λιμανιού στην Ιρλανδία μέχρι μία επένδυση για ταχύτερη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Σχεδόν το ένα τρίτο των προτεινόμενων έργων σχετίζονται με την ενέργεια, αντίστοιχο ποσοστό αφορά στις μεταφορές και μετακινήσεις, ενώ τα υπόλοιπα έργα σχετίζονται με την καινοτομία, το περιβάλλον και τη στέγαση.

Το έγγραφο αυτό θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αύριο Τρίτη, ενώ η Κομισιόν σκοπεύει να επιλέξει τα πρώτα έργα και αυτά να είναι έτοιμα να αντλήσουν χρηματοδότηση τον Ιούνιο.