Ευθύνες στη Γερμανία επιρρίπτει ο νομπελίστας οικονομολόγος Ποουλ Κρούγκμαν για την καταστροφή της ζώνης του ευρώ, αθωώνοντας ουσιαστικά τόσο την Ελλάδα όσο και τη Γαλλία.
Σε άρθρο του στους New York Times, με τίτλο "όντας κακοί Ευρωπαίοι" ο Κρούγκμαν δείχνει τη Γερμανία ως την αρνητική πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Ειδικότερα ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη είναι σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, καθώς επίσης και ότι ο πληθωρισμός απέχει του επίσημου στόχου, αλλά και ότι αιωρείται και ο κίνδυνος του .
Μάλιστα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει η απόδοση των γερμανικών μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 0,7%, ομοιάζει με τις αποδόσεις που συνδυάζονταν με τον ιαπωνικό αποπληθωρισμό (το 90΄) και στην βάση αυτή ενστερνίζεται τις θέσεις εκείνων που υποστηρίζουν πως η Ευρώπη θα βιώσει την δική της χαμένη δεκαετία.
Ο Κρούγκμαν αποδίδει σε ανεύθυνους χειρισμούς τη δύσκολη θέση της Ευρώπης , αλλά ξεκαθαρίζει πως η κακή συμπεριφορά στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ δεν προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά από τη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει οι Ευρωπαίοι νομοθέτες φαίνονται αποφασισμένοι να επιρρίψουν ευθύνες στις λάθος χώρες και στις λάθος πολιτικές για τα προβλήματά τους.
"Δεν αρνούμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα πριν την κρίση, ή ότι η Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα με την στασιμότητα της παραγωγής.
Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της οποίας η δημοσιονομική ένδεια ήταν μοναδική, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα της Ιταλίας δεν είναι η πηγή της αποπληθωριστικής κίνησης της Ευρώπης", τονίζει ο Κρούγκμαν και προσθέτει πως αν προσπαθήσει κάποιος να ταυτοποιήσει τις χώρες οι πολιτικές των οποίων ήταν ανάρμοστες πριν την κρίση και έχουν πλήξει την Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η κρίση, και οι οποίες αρνούνται να μάθουν από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν ο χειρότερος πρωταγωνιστής.