Τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων που θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα επενδυτικά ταμεία θα αποτελούν κεντρικό στοιχείο του αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 300 δισ. ευρώ, που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα που είναι σε γνώση της εφημερίδας, η Επιτροπή προτιμά μία διάρθρωση των ταμείων με τρόπο, ώστε τα δημόσια κεφάλαιά τους να υπόκεινται πρώτα σε ενδεχόμενες ζημιές (first loss tranche).
"Η ΕΕ θα αναλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος των κινδύνων αστοχίας κάθε επένδυσης, ενώ θα επέτρεπε στους ιδιώτες επενδυτές να επωφεληθούν από τα όποια οικονομικά κέρδη. Θα μπορούσαν να προβλεφθούν αρκετά ταμεία με διαφορετικό προφίλ κινδύνων", σημειώνει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν ότι το σχέδιο εξετάζεται ενδελεχώς από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες και ορισμένες πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα από το Βερολίνο. Η πρόταση για τη χρήση κεφαλαίων της ΕΤΕπ ή του προϋπολογισμού της ΕΕ έγινε μετά την αντίθεση του Βερολίνου στη χρήση πόρων του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης - του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - που έχει διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθεί το ποσό των 300 δισ. ευρώ, η Επιτροπή θα στηριχθεί σε "συντελεστές μόχλευσης", με βάση υποθέσεις για το ύψος των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα επενδυτικά ταμεία. Σύμφωνα με αξιωματούχο που μετέχει στις συζητήσεις, η Επιτροπή συζητά έναν συντελεστή μόχλευσης 10, που σημαίνει ότι θα χρειάζονταν δημόσια κεφάλαια μόνο περί τα 30 δισ. ευρώ. Ορισμένοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι το μέγεθος αυτό είναι πολύ αισιόδοξο.
Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι, επειδή θα υπάρχει εγγύηση για την κάλυψη των πρώτων ζημιών στα προγράμματα μεγαλύτερου κινδύνου από τα δημόσια κεφάλαια, αυτό θα βοηθήσει στο να ξεμπλοκάρουν μεγαλύτερες εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων και δικαιολογεί τις υποθέσεις για μεγαλύτερο συντελεστή μόχλευσης.
Το πακέτο των 300 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε λιγότερο από 0,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ σε διάστημα μίας τριετίας. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, οι αγκομαχούσες οικονομίες της ΕΕ βασίζονται σε αυτό ως μία από τις λίγες πηγές επενδύσεων που είναι διαθέσιμες σε μία περίοδο, όπου πρέπει να μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους για να επιτυγχάνουν τους υπαγορευόμενους από την ΕΕ στόχους για τα ελλείμματα. Για να προσελκυσθούν επαρκείς ιδιωτικές επενδύσεις, μπορεί να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, που έχει την επίβλεψη του αναπτυξιακού σχεδίου, κ. Γίρκι Κατάινεν να κάνει παρουσιάσεις (roadshows) σε διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, για να προκαλέσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα ταμεία, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Εκτός από τα επενδυτικά ταμεία, το σχέδιο των 300 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει δύο άλλα σκέλη: Ένα πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για τον εντοπισμό προγραμμάτων και τη βοήθεια στις χώρες να τα καταστήσουν ελκυστικά σε ιδιώτες επενδυτές και έναν οδικό χάρτη για την εξάλειψη συγκεκριμένων ρυθμίσεων ανά τομέα που έχουν εμποδίσει τις επενδύσεις κατά το παρελθόν.