"Αντάρτικο" κατά του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σηκώνουν οι διοικητές κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, την ώρα που οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων ανεβαίνουν, ενώ υπάρχουν φήμες που κάνουν λόγο ακόμη και για παραίτηση του Ντράγκι - λόγω Γερμανικής και αυστριακής αντίστασης στο quantitive easing και την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν να ζητήσουν το λόγο από τον Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη, επειδή θεωρούν πως ακολουθεί μια πολιτική απομόνωσης στη λήψη αποφάσεων και στην παρουσίαση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι έθεσε δημόσια συγκεκριμένο στόχο για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, ενώ λίγο πριν το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να μην δημοσιοποιηθεί κανένα συγκεκριμένο νούμερο.
"Αυτό δημιούργησε τις προσδοκίες που θέλαμε να αποφύγουμε" ανέφερε μέλος της ΕΚΤ. "Τώρα ότι κάνουμε αξιολογείται με βάση τον στόχο της αύξησης του ισολογισμού κατά 1 τρισ. ευρώ" πρόσθεσε.
Ορισμένα από τα μέλη σκοπεύουν να εκφράσουν τις ανησυχίες του στον κ. Ντράγκι την Τετάρτη, στο καθιερωμένο δείπνο που οργανώνει ο διοικητής της ΕΚΤ, αναφέρει το Reuters.
"Ο Μάριο είναι πιο μυστικοπαθής και λιγότερο συνεργατικός. Οι κεντρικοί τραπεζίτες μερικές φορές νιώθουν ότι μένουν στο σκοτάδι" ανέφερε βετεράνος αξιωματούχος της ΕΚΤ. "Ο Ζαν Κλωντ συνήθιζε να συμβουλεύεται και να επικοινωνεί περισσότερο" πρόσθεσε.
Οι ανακοινώσεις που ενόχλησαν
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο Rauters, αυτό που ενόχλησε αρκετά ήταν το γεγονός ότι ακόμα και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν είχαν πληροφορηθεί για δύο σημαντικές πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι.
Η πρώτη ήταν η προειδοποίηση του κ. Ντράγκι στην ομιλία του στο Jackson Hole τον Aύγουστο ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχωρούν και η δέσμευση του να λάβει μέτρα. Η δεύτερη ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει σαν στόχο να αυξήσει τον ισολογισμό "προς το μέγεθος που είχε στις αρχές του 2012".
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στα μέλη του συμβουλίου, καθώς είχαν μόλις αποφασίσει πως δεν πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένος στόχος για το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS.
"Συμφωνήσαμε σε εκείνη τη συνεδρίαση, να μην ανακοινώσουμε κανένα νούμερο" σημείωσε ένας κεντρικός τραπεζίτης.
Κόντρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εμφανίζεται όμως διχασμένο και τις προτεινόμενες πολιτικές που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού.
Τουλάχιστον επτά και ίσως και 10 μέλη του Συμβουλίου είναι κατά ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα πρότυπα της αμερικάνικης κεντρικής τράπεζας.
Στο στρατόπεδο των αντιπάλων περιλαμβάνονται ο Iβ Μερς και η Σαμπίν Λαουτενσλέγκερ του Εκτελεστικού Συμβουλίου, καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Εσθονία, τη Λετονία και πιθανότατα την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Αυστρία.