Σε ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα μπει η κυπριακή οικονομία το 2015, αφήνοντας πίσω την ύφεση των τελευταίων ετών. Ειδικότερα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι το 2015 θα υπάρξει έξοδος για την Κύπρο από την ύφεση.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στην Κύπρο το 2014 κατά 2,8%, επίδοση πολύ καλύτερη από το 4,8% που προέβλεπε τον περασμένο Μάιο .
Για το 2015 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και το 2016 αύξηση 1,6%.
Σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το δημόσιο έλλειμμα το 2014 εκτιμάται ότι ήταν της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 5,8% που προέβλεπε την περασμένη άνοιξη. Για το 2015 προβλέπεται έλλειμμα 3,0% και το 20016 έλλειμμα 1,4%.
Η ανεργία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα. Το 2014 θα κυμανθεί στο 16,2% του ΑΕΠ, το 2015 στο 15,8% και το 2016 στο 14,8%.
Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2014 στο 0,8% ενώ θα αυξηθεί το 2015 στο 1,8% και το 2016 στο 2,5%.
Εύσημα από Ρέγκλινγκ
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Απέδωσε τα εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστές πολιτικές, που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι "έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος", ενώ αναγνώρισε, ότι η προσαρμογή υπήρξε επίπονη. Ανέφερε επίσης, ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο δάνειο του ESM -σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας- το οποίο, όπως είπε, εξοικονόμησε πέρυσι στον κυπριακό προϋπολογισμό 1,5% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τα επιτόκια των αγορών. Το ποσοστό αυτό, συμπλήρωσε, θα ανεβαίνει όσο συνεχίζεται η εκταμίευση των δόσεων.
Σε σχέση με τις άλλες χώρες, όπως σημείωσε, στην Κύπρο θα πάρει λίγο χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της οικονομίας στον τομέα του τουρισμού και των μη οικονομικών επαγγελματικών υπηρεσιών, με λιγότερη εξάρτηση από τις τράπεζες. "Όμως η πρόοδος βρίσκεται καθ΄οδόν" είπε χαρακτηριστικά.
"Βραχυπρόθεσμα, μια σημαντική ανησυχία είναι το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων" υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν καλούς δείκτες ανάπτυξης για την Κύπρο, κατά τον επόμενο χρόνο.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε "εξαιρετική" τη χρηματοδοτική συνεργασία των δύο πλευρών και "χρήσιμη για την οικονομία και ιδιαίτερα για την προσπάθεια αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους".
Συμπλήρωσε, ότι το πρόγραμμα "έχει αρχίσει να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα", καθώς η επίδοση της οικονομίας βελτιώνεται, η ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία ακολουθεί για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια πτωτική πορεία και τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο.
"Προσδοκούμε στη συνέχιση για κάποιο διάστημα ακόμη και της χρηματοδοτικής συνεργασίας με τον ESM" κατέληξε ο Κύπριος υπουργός.