Μ ένα ιδιαίτερα σαρκαστικό εξώφυλλο κυκλοφόρησε το περιοδικό Economist, το οποίο σατιρίζει την κατάσταση στην ευρωζώνη και τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Άνγκελα Μέρκελ.
Στο τεύχος που κυκλοφορεί η Ευρώπη μοιάζει με ημιθανή παπαγάλο, που πάνω του κρέμεται ένας ορός με την ένδειξη του ευρωπαϊκού νομίσματος. Δίπλα ακριβώς η γερμανίδα καγκελάριος αρνείται να δει την πραγματικότητα.
Στο βασικό άρθρο του το περιοδικό δε θέλει σε καμία περίπτωση να φανεί καθησυχαστικό. Το αντίθετο μάλιστα.
Με τίτλο "Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα του κόσμου", χαρακτηρίζει τον αποπληθωρισμό ως τελευταίο βρυχηθμό πριν την έκρηξη του ηφαιστείου που λέγεται Ευρωζώνη.
"Η παγκόσμια οικονομία δεν είναι σε καλή φόρμα. Μπορεί φαινομενικά τα οικονομικά νέα να είναι καλά σε Βρετανία και ΗΠΑ, αλλά η Ιαπωνία δίνει αγώνα ενώ και η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι πολύ πιο αργή από το 2009.
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πρόκλησης απρόβλεπτων κινδύνων, όπως η επιδημία του Έμπολα.
Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος (ακόμα και από τον Έμπολα) έρχεται από την ήπειρο της Ευρώπης", υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και συνεχίζει.
"Τώρα που η ανάπτυξη της Γερμανίας έχει μείνει στάσιμη, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να περάσει την, τρίτη κατά σειρά, περίοδο ύφεσης μέσα σε έξι χρόνια...
Οι τιμές πέφτουν σε 8 ευρωπαϊκές χώρες ενώ ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,3% – με προοπτική ακόμα μεγαλύτερης πτώσης το επόμενο έτος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος –που διοχετεύει το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών– κατευθύνεται πρόσω ολοταχώς στην παρατεταμένη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό."
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η παρατεταμένη λιτότητα που έχει γονατίσει τη Νότια Ευρώπη, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους πολίτες για περισσότερη υπομονή -με κίνδυνο τη διάλυση της Ευρωζώνης, όπως λέει χαρακτηριστικά.
"Στις αρχές του '90, σε κατάσταση αποπληθωρισμού είχε πέσει και η Ιαπωνία, ωστόσο οι συνέπειες δεν έγιναν ορατές ούτε στην κοινωνία ούτε επηρέασαν ιδιαίτερα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Η Ευρωζώνη, όμως, έχει διαφορετικό βαθμό κινδύνου διότι -σε αντίθεση με την Ιαπωνία- δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση.
Ο αρθρογράφος του περιοδικού ασκεί έντονη κριτική στην Γερμανία.
"Ακόμα και στο "παρά πέντε" η Γερμανία παραμένει εμμονική με τη μείωση του ελλείμματος με τον ίδιο τρόπο για όλα τα κράτη, και καθολικά αντίθετη με οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΕΚΤ να διευκολύνει το σύστημα, φέρνοντας σε προφανή απόγνωση τον Ντράγκι..", επισημαίνει.