Οι Βρυξέλλες απειλούν με πρόστιμα τον… έξαλλο Κάμερον

Με πρόστιμα απειλεί η Κομισιόν τη Βρετανία, σε περίπτωση που αρνηθεί να καταβάλει την αυξημένη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2,1 δισ. ευρώ), όπως έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

“Ο νόμος επιβάλλει στα κράτη να καταβάλουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την 1η Δεκεμβρίου. Αν αυτό δεν γίνει, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιάτσεκ Ντομινίκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Αν η Βρετανία δεν καταβάλει τη συνεισφορά της την 1η Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της θα ρωτήσει τους λόγους της καθυστέρησης και θα αναμείνει την απάντηση. Κάποια στιγμή, θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα”, προειδοποίησε ο Ντομινίκ.

“Δεν θα πληρώσω αυτόν τον λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι θα το κάνω, θα δει. Δεν πρόκειται να συμβεί”, υπογράμμισε ο Κάμερον την περασμένη εβδομάδα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ χαρακτήρισε “σκανδαλώδες” και “απαράδεκτο” το αίτημα αυτό.

Ο Ντομινίκ δήλωσε έκπληκτος από την αντίδραση του Κάμερον, υπενθυμίζοντας ότι “τα στοιχεία για το ΑΕΠ τους δίνονται από τα κράτη μέλη στη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, τη Eurostat” και σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η καθυστέρηση στην καταβολή των συνεισφορών.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Κάμερον να ζητήσει να ξεκινήσει συζήτηση για τους ίδιους τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο Ντομινίκ προειδοποίησε ότι “αυτό θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και κινδυνεύει να εγείρει θέμα για τις εκπτώσεις που λαμβάνει η Βρετανία”.

“Η Βρετανία θα πάρει πίσω 500 εκατομμύρια ευρώ το 2015 χάρη στις εκπτώσεις αυτές”, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.