Την οργή της βρετανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απαίτηση των Βρυξελλών να συνεισφέρει η χώρα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό φέτος, με τη σύγκρουση του Ντέιβιντ Κάμερον με την Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγείται στα άκρα.
Βρετανικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στα ΜΜΕ της χώρας ότι η απαίτηση αυτή είναι “απαράδεκτη” και “σκανδαλώδης”, ενώ σύμφωνα με μία εξ αυτών ζήτησε να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στους 28 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για να συζητηθεί το θέμα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας, είπε στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο ότι “δεν αντιλαμβάνεται διόλου τις συνέπειες” που θα είχε η υλοποίηση της απαίτησης των Βρυξελλών από την κυβέρνησή του, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. “Δεν πρόκειται μόνο για την κοινή γνώμη, πρόκειται για δύο δισεκατομμύρια ευρώ”, τόνισε ο Κάμερον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε εμφανώς οργισμένος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας πως είναι αποδεκτό και φυσιολογικό η συνεισφορά της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό να αυξομειώνεται λίγο κάθε χρόνο, όμως “ποτέ δεν μας είχε παρουσιαστεί ξαφνικά ένας λογαριασμός 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αυτό δεν είναι αποδεκτό, είναι ένας ενοχλητικός τρόπος συμπεριφοράς, δεν πληρώνω αυτό το λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου”.
“Αν νομίζουν ότι θα πληρώσω αυτό το λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου, δε θα γίνει έτσι όπως το φαντάζονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το BBC, η Βρετανία καλείται να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ, η Ολλανδία 641,7 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία 334 εκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα (!) 88,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Κύπρος 41,85 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίθετα, μειωμένες θα είναι οι συνεισφορές της Γαλλίας κατά 1,016 δισ. ευρώ, της Γερμανίας κατά 778,7 εκατομμύρια ευρώ, της Δανίας κατά 320,85 εκατομμύρια ευρώ, της Πολωνίας κατά 315,8 εκατομμύρια ευρώ και της Αυστρίας κατά 294,2 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως εξηγούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πρόκειται για μία απόφαση στην οποία έχουν συναινέσει όλα τα κράτη-μέλη και προκύπτει από τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία της Κομισιόν, που περιλαμβάνουν πλέον μεταξύ άλλων και τα έσοδα από την παραοικονομία, γεγονός που εν μέρει εξηγεί γιατί χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, που πλήττονται από την κρίση, καλούνται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία ελαφρύνονται.
Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η εξέλιξη αυτή θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το αντιευρωπαϊκό αίσθημα στη χώρα ολοένα και εντείνεται, με τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ να κερδίζει έδαφος και τον Κάμερον να "στριμώχνεται" ακόμα περισσότερο.