Γερμανοί πολίτες μηνύουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσαν περισσότεροι από 5.000 Γερμανοί πολίτες, ζητώντας να μην εφαρμοστεί το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

“Η πολιτική της ΕΚΤ παραβιάζει τις ίδιες τις αρχές της και έχει άμεση επίδραση στη νομισματική σταθερότητα της Ευρωζώνης”, αναφέρει η εκπρόσωπος των Γερμανών πολιτών, Μπέατριξ φον Στορχ.

Πίσω από τη μήνυση αυτή βρίσκεται η ακτιβιστική οργάνωση “Zivile Koalition”, και οι κατήγοροι είναι συνολικά 5.217, όπως επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου και κατατέθηκε η μήνυση.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη μήνυση που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς υπάρχουν πέντε ακόμα μηνύσεις εις βάρος της που αφορούν τις αποφάσεις της σε θέματα σχετικά με το ευρώ. Σε μία από αυτές περισσότεροι από 200 Ιταλοί επενδυτές διεκδικούν την ανατροπή μίας απόφασής της που όπως αναφέρουν γλιτώνει την ΕΚΤ από τις απώλειες που υπέστησαν οι ιδιώτες ομολογιούχοι με το περσινό PSI.

Εκκρεμεί ακόμα και μία μήνυση του πρακτορείου Bloomberg, με την οποία ζητά τη δημοσιοποίηση αρχείων που δείχνουν ότι ίσως η Ελλάδα χρησιμοποιούσε παράγωγα για να κρύβει τους δανεισμούς της, και για την οποία αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 29 Νοεμβρίου.