Τέλος εποχής για το Λουξεμβούργο: Το τραπεζικό απόρρητο… πέθανε

Παρελθόν θα αποτελέσει από το 2017 το περίφημο τραπεζικό απόρρητο του Λουξεμβούργου, καθώς το Μεγάλο Δουκάτο υπέκυψε τελικά στις μακροχρόνιες πιέσεις της Γερμανία και των ΗΠΑ, που ζητούσαν να καταργηθεί το τραπεζικό απόρρητο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροαποφυγής.

Το Λουξεμβούργο, στις τράπεζες του οποίου βρίσκονται συνολικά καταθέσεις δεκαπλάσιες του εθνικού ΑΕΠ της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει ένα διεθνές πρωτόκολλο για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων, που σημαίνει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα μπορούν πλέον να “κρύβουν” τα χρήματά τους εκεί.

“Το κάνουμε αυτό κατανοώντας ότι όλοι είναι δεσμευμένοι σε ένα ενιαίο παγκόσμιο πρωτόκολλο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια, ενώ πολύ πιο παραστατικός ήταν ο Ευρωπαίος επίτροπος Αλγκίρντας Σεμέτα, που διακήρυξε πως “το τραπεζικό απόρρητο πέθανε”.

Μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου, η Αυστρία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς να ενημερώνονται οι φορολογικές αρχές της χώρας καταγωγής του κάθε πολίτη.