Eurogroup: Δυσκολίες και εμπόδια για την ελληνική πρόταση

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή διάσκεψη του Eurogroup, κυρίως για την πρόταση της Ελλάδος για έξοδο από το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να μεταβεί στην διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να ενημερώσει για τις προθέσεις της Ελλάδας να εξέλθει από το δανειακό πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ το 2015. Δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειάς της.

Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να αναφερθεί στις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα. Το κλίμα ωστόσο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Λίγες μόβο ώρες πριν την έναρξη του eurogroup, το κλίμα που διαμορφώνεται δεν φαίνεται να είναι και το καλύτερο για τις ελληνικές θέσεις.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κλείσιμο της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου, ώστε να δρομολογηθούν μέχρις τις 20 Δεκεμβρίου όλες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η συμβιβαστική πρόταση

Στο μεταξύ Γαλλία και Ιταλία θα συνεχίσουν να πιέζουν αυτή την εβδομάδα τη Γερμανία για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά ο κατάλογος με τα επενδυτικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη δεν θα είναι έτοιμος έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Reuters.

Μία συμβιβαστική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός ταμείου επενδύσεων σε υποδομές, που θα χρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, αλλά το πρώτο σχέδιο του καταλόγου με τα πιθανά προγράμματα δεν θα είναι έτοιμο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έγγραφο που ετοιμάσθηκε για τη σύνοδο του Λουξεμβούργου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ επιδιώκουν, ωστόσο, αλλαγές της τελευταίας ώρας στον γαλλικό και τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2015 για να μειωθούν τα ελλείμματά τους, δήλωσαν πηγές στο Reuters, μία ένδειξη της δυσκολίας να βρεθεί μία ισορροπία στην Ευρωζώνη.

Οι κακές οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ευρωζώνη αποτελεί και πάλι βάρος για την παγκόσμια οικονομία, μόλις δύο χρόνια μετά την τελευταία κρίση της, και θεωρούν ότι είναι λάθος η συνεχιζόμενη αυστηρή έμφαση στη δημοσιονομική αυστηρότητα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μία σειρά αρνητικών στοιχείων της γερμανικής οικονομίας μπορεί να μαλακώσει την αντίθεση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος δηλώνει ότι, η κυβέρνησή της αναζητά τρόπους για να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις στη γερμανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και θα μπορούσε να εξασθενήσει περαιτέρω στη διάρκεια του 2015.

Ελπίδες στην ΕΚΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, βασίζουν τις άμεσες ελπίδες τους σε ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός συνόλου προγραμμάτων που θα ενισχύουν τον δυναμισμό των επιχειρήσεων και τη δυνητική ανάπτυξη, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ που είναι σε γνώση του Ρόιτερς.

Οι επενδύσεις στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λίγες είναι, ωστόσο, οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό, πέραν του ότι οι υπουργοί επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων σε αυτό και επαινούν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισεκ. ευρώ που προτάθηκε από τον επερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γαλλία και η Ιταλία βασίζονται στη Γερμανία για την αύξηση των δημόσιων δαπανών της, επειδή οι ίδιες δεν έχουν τη σχετική δυνατότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τα χρέη και τα ελλείμματά τους ως πολύ υψηλά.

Ωστόσο, η Ρώμη και το Παρίσι έχουν ενθαρρυνθεί από τις εκκλήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που επιθυμούν να δουν τις χώρες να χρησιμοποιούν το κρατικό χρήμα με σύνεση για να αποφύγουν μία τρίτη ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά το 2008. Αυτό αναφέρεται στη γερμανική οικονομία, η οποία θεωρείται ότι έχει περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες της, μετά την επίτευξη στο πρώτο εξάμηνο του 2014 του μεγαλύτερου πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της από την επανένωση της χώρας.