Υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να απαιτηθούν αυξήσεις των κρατικών δαπανών και χρεών, τάχθηκε στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέως πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν.
Ο Φινλανδός πολιτικός υπογράμμισε ότι τα κρατικά χρέη υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των κρατών, αν και εμφανίστηκε υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ανέφερε δε ότι είναι εφικτό, με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ, να “μοχλευθούν” τα επόμενα χρόνια επενδύσεις δημόσιου, αλλά και ιδιωτικού χαρακτήρα, της τάξεως των 300 δισ. ευρώ για τη διενέργεια έργων πανευρωπαϊκών υποδομών.
Σε γενικές γραμμές, προέβαλε το φινλανδικό παράδειγμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ως πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής συναίνεσης, αλλά και το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του.
Ερωτηθείς, εξάλλου, από Έλληνες ευρωβουλευτές για το ρόλο που διαδραμάτισε, ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κατά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και για τις εγγυήσεις που ζήτησε η χώρα του για να εγκρίνει τον δανεισμό της Ελλάδας, ο Κατάινεν ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν υπέρ του δανεισμού των χωρών που αντιμετώπιζαν προβλήματα, παρά το πολιτικό κόστος και τις έντονες αντιρρήσεις σημαντικής μερίδας της φινλανδικής κοινής γνώμης. Σε σχέση δε με τις εγγυήσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα, άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι επί της ουσίας τις επέβαλλε το φινλανδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και όχι το δικό του κόμμα.
Ο Γ. Κατάινεν ανέφερε, τέλος, ότι σημασία δεν έχει το τι συνέβη στο παρελθόν, αλλά το τι θα συμβεί στο μέλλον, λέγοντας, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν όλες οι πληγές που η οικονομική κρίση δημιούργησε σε κράτη-μέλη της ΕΕ.