Σκωτία: Τρεις τράπεζες απειλούν να μετεγκατασταθούν στο Λονδίνο

Αναταράξεις και στην οικονομία προκαλεί το δημοψήφισμα στη Σκωτία και ειδικότερα μια πιθανή ψηφοφορία υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Σκωτίας Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group απειλούν να μεταφέρουν την έδρα τους σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γείρει υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

"H RBS πιστεύει ότι θα ήταν αναγκαία η αλλαγή έδρα" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Royal Bank of Scotland, η οποία απασχολεί 11.500 υπαλλήλους στη Σκωτία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, η Lloyds είχε ανακοινώσει και αυτή ότι θα μεταφέρει την έδρα της από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο σε περίπτωση επικράτησης του "ναι" στο επικείμενο δημοψήφισμα.  

Καμπανάκι από το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, για τις αρνητικές συνέπειες της απόσχισης της Σκωτίας στην οικονομία της περιοχής προειδοποιεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μια νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελούσε πηγή "ανησυχίας" για την οικονομία και θα μπορούσε να προκαλέσει "αρνητικές αντιδράσεις" στις αγορές.

"Μια από τις κυριότερες συνέπειες στο άμεσο μέλλον θα ήταν η αβεβαιότητα για τη μετάβαση σε μια εντελώς διαφορετική νομισματική και δημοσιονομική κατάσταση στη Σκωτία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ. "Η αβεβαιότητα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες στις αγορές βραχυπρόθεσμα", πρόσθεσε.

"Η νίκη του ναι θα έθετε πολλά σημαντικά και περίπλοκα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν", τόνισε ο Μάρεϊ. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη "μεταβατική περίοδο", κατέληξε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.